Ti ting du ikke visste om visepresidentkandidatene

USAs neste visepresident kan ha en fortid som talkshowvert eller ha et skjult talent som munnspillspiller. Her er ti ting du neppe visste om de to kandidatene.

Forberedelser til visepresidentdebatt

Kandidatene møtes til duell på Longwood-universitetet i Virginia. Debatten kan du følge på NRK.no.

Foto: JOE RAEDLE / Afp

1. Støttet Obama og Cruz

Mike Pence støttet Trumps sterkeste motstander i nominasjonskampen, Ted Cruz, fram til primærvalget i Indiana i mai. Tim Kaine har støttet Clinton hele tiden i årets nominasjonsprosess, men støttet Obama da hun kjempet om å bli presidentkandidat i 2008.

Cruz og Pence

Mike Pence på vei inn til Ted Cruz' valgkampmøte i Marion i Indiana i mai.

Foto: AARON P. BERNSTEIN / Reuters

2. Munnspill og karikaturer

Begge kandidatene har talenter utenom politikken. Tim Kaine er blant annet en ivrig munnspillspiller, noe han blant annet fikk vist frem på The Late Show with Stephen Colbert i september. Mike Pence er på sin side glad i å tegne karikaturer, og har imponert med sine imitasjoner av George W. Bush, ifølge The Weekly Standard.

3. Har aldri tapt et valg

Tim Kaine ble valgt inn i bystyret i Richmond i 1994. Siden har han stilt i sju ulike valg, og aldri tapt. Mike Pence stilte til kongressvalg i 1988 og 1990, uten hell. Da han forsøkte igjen i 2000, ble han valgt inn.

Tim Kaine 2005

Tim Kaine som Virginia-guvernør i 2005.

Foto: STEVE HELBER / Ap

4. Omstridt lov

I fjor ratifiserte Mike Pence loven «Religious Freedom Restoration Act» som Indiana-guvernør. Loven åpnet for at enkeltpersoner og bedrifter kunne bruke religiøs overbevisning som argument i domstolene.

Mange kritikere, blant dem Apple-sjef Tim Cook, mente loven åpnet for at selskaper kunne nekte å tilby sine tjenester til homofile.

Demonstrasjon i Indiana

Demonstrasjon mot «Religious Freedom Restoration Act» i Indiana.

Foto: Doug McSchooler / Ap

5. Eier pistol

Tim Kaine vil, som Hillary Clinton, ha strengere våpenkontroll, men den demokratiske visepresidentkandidaten er selv pistoleier, ifølge New York Times.

Etter skytemassakren på Virginia Tech i 2007 tok den daværende Virginia-guvernøren til orde for å tette smutthull som lot folk kjøpe våpen uten å ha bestått de nødvendige bakgrunnssjekkene.

Tim Kaine i Virginia

Daværende guvernør orienterer pressen etter Virginia Tech-massakren i 2007.

Foto: Itsuo Inouye / AP

6. Talkshowvert

Etter det mislykkede kongressvalget i 1990 startet Pence som talkshowvert på radio og TV. Begge visepresidentkandidatene har jussutdanning.

7. Flytende i spansk

Tim Kaine snakker ikke bare spansk – i 2013 ble han første senator som holdt et helt innlegg på et annet språk da han holdt et innlegg på spansk i en innvandringsdebatt, ifølge NPR.

8. Misjonærreise

Som 22-åring avbrøyt Tim Kaine jusstudiene for å reise til Honduras og jobbe med jesuitt-misjonærer. Troen er viktig for begge kandidatene. «Jeg er kristen, konservativ og republikaner. I den rekkefølgen», har Mike Pence sagt flere ganger.

9. Ingen forsvarserfaring

Verken Pence eller Kaine har vært i forsvaret.

Amerikansk rekrutteringsplakat.

Amerikansk rekrutteringsplakat.

Foto: Scanpix / SCANPIX

10. Store familier

Begge kandidatene er trebarnsfedre. Pence giftet seg med Karen Pence i 1985, og sammen har de barna Michael, Charlotte og Audrey. Kaine møtte Anne Bright Holton da de to studerte jus på Harvard. De giftet seg i 1984 og har barna Nat, Woody og Annella.

Pence med familien

Mike Pence og Donald Trump med sine familier under det republikanske landsmøtet.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt