NRK Meny
Normal

Verdens ti farligste land for minoriteter

Egypt og Ukraina er blant landene der forholdene for minoriteter har forverret seg mest det siste året. Likevel er det i de «glemte konfliktene» at minoritetene er mest utsatt.

Al Shaabab

Et væpnet medlem av Al-Shabaab-militsen under et møte i utkanten av Somalias hovedstad Mogadishu 13. februar 2012. Over 20 års mangel på sentrale myndigheter har gjort Somalia til verdens farligste land for minoriteter.

Foto: AP Photo, File

Flyktning i Darfur

En kvinne i flyktningleiren Kor Abeche i Darfur 6. april i år. Den FN-drevne leiren ble angrepet av rundt 300 væpnede menn 22. mars i år. Kvinnen fikk teltet hun bodde i brent ned og har bare en seng igjen. Situasjonen i Sudans Darfur-provins har kommet i skyggen av konflikten i Sør-Sudan de siste månedene.

Foto: UNAMID/ALBERT GONZALEZ FARRAN / AFP

Det viser en rapport fra Minority Rights Group International (MRG) la frem denne uken.

Den årlige rapporten «Peoples under Threat» identifiserer folk og grupper rundt om i verden som er mest truet av folkemord, massedrap eller andre former for systematisk voldelig undertrykkelse.

Siden den først rapporten ble lagt frem i 2005 har fire land vært blant de farligste hvert år, Somalia, Sudan, Afghanistan og Irak.

Undersøkelsen ser på seks faktorer som folkemord-ekspert Barbara Harff ser på som nøkkelindikatorer i vurderingen av risiko for minoriteter.

De seks faktorene er politisk uro, tidligere folkemord, ekskluderende ideologi hos den regjerende elite, graden av autokrati i det styrende regimet, i hvilken grad den styrende elite kommer fra en minoritet og hvor åpent landet er for handel med andre land.

Somalia og Sudan

Aller verst er situasjonen for minoriteter, enten det dreier seg om religiøse eller etniske minoriteter, i de samme to landene som toppet listen i fjor; Somalia og Sudan.

  • 1. Somalia: Angrep fra Al-Shabaab-opprørerne og at kontroll over deler av landet går frem og tilbake mellom forskjellige militser, gjør at Somalias minoriteter er spesielt utsatte.
  • 2. Sudan: Den sudanske regjeringens uttalte mål om å ta kontroll over alle opprørskontrollerte deler av landet i løpet av sommeren har økt frykten for angrep på sivile minoriteter.
  • 3. Syria: Minoriteter er stadig mer utsatt i borgerkrigens Syria, som følge av at det blir flere væpnede grupper og mer sekterisk vold.
  • 4. Kongo: En økning i antall væpnede grupper har ført til flere titalls konflikter som der etniske grupper kjemper om naturressurser.
  • 5. Afghanistan: Ifølge tall fra FN økte antall sivile ofre i landet med 14 prosent i 2013. Ingen grunn til at 2014 skal bli bedre.
  • 6 Irak: 2013 var det blodigste året siden 2007 og så en økning i antall sekteriske drap. Ingen grunn til at 2014 skal bli bedre.
  • 7. Pakistan: Både religiøse og etniske minoriteter er i fare i flere av konfliktene rundt om i landet.
  • 8. Myanmar: Samtidig som landet går gjennom en demokratiseringsprosess, er landets muslimske minoritetsbefolkning stadig mer utsatt.
  • 9. Ethiopia: Flere minoriteter er utsatt, både etter etnisitet og religion.
  • 10. Jemen: Situasjonen blir stadig verre ettersom flere konflikter utspiller seg samtidig; mellom shia-opprørere og sunni-stammer i nord, mellom regjeringen og separatister i sør, og en blodig kamp med Al Qaida.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kristne i Pakistan

Katolske nonner ser på en utbrent bibel etter at kirken i Gojra i Pakistan var blitt angrepet i 2009. Pakistan har vært inne på MRGs liste hvert av de siste årene.

Foto: Alexandre Meneghini / Ap

Egypt, Guinea-Bissau og Ukraina

Valglokale i Guinea-Bissau

En mann (til venstre) stemte 13. april ved valget i Guinea-Bissau.

Foto: Joe Penney / Reuters

Mens land som Somalia, Sudan og Syria har vært på listen over de farligste landene for minoriteter før, er Egypt, Guinea Bissau og Ukraina de landene som har forverret seg mest siden i fjor.

Egypt er opp 33 plasser til 23. plass, mens Guinea Bissau er opp 18 plasser til 40. plass. Ukraina er for første gang inne på listen over land der det er farlig for minoriteter.

For Egypts vedkommende viser rapporten til angrep på koptiske kristne og på beduiner i Sinai.

I Guinea-Bissau var det valg 13. april i år etter fem kupp i løpet av de siste tre tiårene. Håpet om at et valg skal føre til bedringer i styreform, står i kontrast til den økende korrupsjonen i landet som etter hvert er blitt et sentrum i verdens narkotikatrafikk.

Ukraina er inne på listen både på grunn av frykt for Krim-tatarenes skjebne etter at Russland tok over halvøya, og på grunn av tilstedeværelsen av høyreekstreme nasjonalister i revolusjonen som styrtet Viktor Janukovitsj i februar i år.

Land der minoriteter er mest truet (2014)

 

Land

Truede grupper

1

Somalia

Minoriteter inkludert Bantu, Benadiri og "kastegrupper" som Gabooye). Klanmedlemmer som er i fare i kamper som Hawiye, Darod og andre.

2

Sudan

Fur, Zaghawa, Massalit og andre i Darfur. Ngok Dinka,
Nuba, Beja

3

Syria

Politiske motstandere, Shia/Alawitter, Kristne, Kurdere, Palestinere

4

Kongo

Hema og Lendu, Hutu, Luba, Lunda, Tutsi/Banyamulenge,
Batwa/Bambuti, andre grupper

5

Afghanistan

 Hazara, Pashtunere, Tajikere, Uzbekere, Turkmenere, Baluchere

6

Irak

Shiaer, Sunnier, Kurdere, Turkmenere, Kristne, Mandaeans,
Yezidiere, Shabakere, Faili-kurdere, Baháíere, Palestinere

7

Pakistan

Shiaer (inkl. Hazara), Ahmadiyya, Hinduer og andre religiøse
minoriteter; Baluchere, Mohhajiere, Pashtunere, Sindhiere

8

Myanmar

 Kachin, Karenni, Karen, Mons, Rakhine, Rohingyaer,
Shan, Chin (Zomis), Wa

9

Ethiopia

Anuak, Afars, Oromo, Somaliere, mindre minoriteter

10

Jemen

Zaydi Shiaer, ‘Akhdam’, Folk fra sør

 

 

Kilde: Minority Rights Group

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt