NRK Meny
Normal

Ti drept i talibanangrep på flyplass i Quetta

– Det vil komme flere angrep de kommende dagene, advarer Taliban

Sikkerhetsstyrker forbereder seg på å flytte en omkommet

Menn fra sikkerhetstjenesten forbereder seg til å flytte liket av en mann som ble drept etter et angrep av militante på Samungi air force base som deler en rullebane med en sivil flyplass, i Quetta, 15. august 2014.

Foto: NASEER AHMED / Reuters

Ehsan Arjemandi

Norsk-iranske Ehsan Arjemandi ble bortført i Balochistan i 2009. Det er fortsatt ingen som vet, eller vil bekrefte hvor han er.

Foto: NRK

Fredag melder NTB at ti væpnede opprørere er drept i to angrep mot militærbaser sørvest i Pakistan. Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet. Opprørerne skal ikke ha lykkes med å ta seg inn på militærbasene, som ligger bare 12 kilometer fra hverandre i utkanten av Quetta, provinshovedstaden i Balujistan.

Angrepet er det tredje som rammer pakistanske flybaser siden juni, og er bare et av mange angrep fra flere ulike grupper som opererer i området.

– Det blir skrevet lite om den pakistanske provinsen Balutsjistan, men innenfor grensene, mellom Iran og Pakistan styrer hæren og ingen demokratiske institusjoner fungerer, sier Pakistan-ekspert Terje Skaufjord.

– Balutsjistan er okkupert. Lik blir funnet langs veiene

Ehsan Arjemandi bodde i Norge i 19 år før han for fem år siden reiste på besøk i den pakistanske provinsen Balutsjistan. På en buss på vei til Karachi skal han ha blitt bortført, og i august i år er det fem år siden han sist ble sett. Arjemandis forsvinning er bare en av mange i provinsen Balujistan i Pakistan.

Terje Skaufjord

– Balutsjistan er okkupert og pakistansk etterretning arresterer og torturerer folk. Lik blir funnet langs veiene, sier Skaufjord.

– Balutsjistan har vært i permanent unntakstilstand siden militærkuppet i 1977. Balutsjerne er en minoritet veldig få vet om og de er undertrykt i Pakistan og Iran. Siden de er av ikke internasjonal betydning, er det få som skriver om situasjonen. I Pakistan er det Taliban og Al Qaida som stjeler oppmerksomheten, for de angår vesten, sier han.

– Balutsjistan er okkupert og pakistansk etterretning arresterer og torturerer folk. Lik blir funnet langs veiene, sier Skaufjord

Skaufjord forteller at undertrykkingen er stor i Balujistan-provinsen og at det er stor tilstedeværelse av soldater og militærposter.

Balutsjistan inneholder mye gass, olje og gull og det er derfor strategisk viktig for Pakistan å opprettholde kontrollen.

– Mange unge balutsjere som er politisk engasjerte og ønsker løsrivelse fra Pakistan, er i stor fare, forteller Pakistan-eksperten.

– Mange forsvinner ofte for alltid. Det andre som kan skje er at likene av dem blir funnet i massegraver, og så klarer man ikke bevise at det er pakistansk etterretning som står bak. Folk råtner i fengsel, de får lite mat og holdes på isolat. Det er kummerlige forhold, sier Skaufjord.

Kvinner demonstrerer for å få slutt på drapene av politiske aktivister i Balujistan, i Karachi, 2009

Kvinner demonstrerer i Karachi for å få slutt på drapene av politiske aktivister i Balujistan, 2009.

Foto: Athar Hussain / REUTERS

Amnesty rapporterer om omfattende overgrep

Amnesty forteller i sin årlige rapport fra Pakistan, publisert i mai 2013, blant annet om funnet av liket av partilederen i Baloch republikanske parti, Sangat Sana, som ble funnet dumpet i utkanten av Turbat, Balujiistan, 13. februar 2012.

Mer enn to år tidligere ble han observert da han ble tatt til fange av flere menn i vanlige klær ved en politisperring på Bolan-passet på veien mellom Quetta og Sindh. Drapet på Sana er bare et av mange lignede saker.

Amnesty rapporter at de pakistanske sikkerhetsstyrkene begår omfattende brudd på menneskerettighetene, inkludert vilkårlige arrestasjoner, forsvinninger, tortur, dødsfall i varetekt og utenomrettslige henrettelser rettet mot politiske aktivister, journalister og mistenkte medlemmer av væpnede grupper. Hendelsene er vanligst nordvest i stammeområdene, og i Balutjistan-, og Sindhprovinsene.

Mange grupper i konflikt

Det pakistanske Taliban, Lashkar-e-Jhangvi, Balochistan Liberation Army og andre væpnede grupper utfører også målrettede angrep på sikkerhetsstyrker og sivile, inkludert medlemmer av religiøse minoriteter, hjelpearbeidere, aktivister og journalister. De utfører vilkårlige angrep blant annet ved hjelp av improviserte eksplosive innretninger og selvmordsbomber.

Angrepene i natt var av talibanopprørere væpnet med automatvåpen og granater, utstyrt med selvmordsvester. Ti av angriperne ble drept, og 13 medlemmer av sikkerhetsstyrkene ble såret i angrepet, opplyser en sikkerhetskilde.

Medlemmer av den pakistanske grenen av Taliban truet nylig med hevn etter at den pakistanske regjeringshæren begynte en offensiv i Nord-Waziristan i juni.

– Det vil komme flere angrep de kommende dagene, sier Ghalib Mehsud, som sier han er kommandør og talsperson i Fidayeen Islam, en av Talibans fraksjoner som har ansvar for opplæringen av selvmordsbombere.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt