Hopp til innhold

Ti år siden Paris-opptøyene

I dag er det ti år siden to ungdommer døde etter en flukt fra politiet i en Paris-forstad. Det som fulgte var flere uker med voldsomme opptøyer i hele landet.

Opptøyer i Clichy, Paris

VOLDSOMME OPPTØYER: Fransk ungdom møtte opprørspoliti i forstaden Clichy utenfor Paris. Bildet er fra 29. oktober i 2005.

Foto: STR / REUTERS

Minst 274 franske kommuner var preget av voldsomme opptøyer som plasserte tema som integrering, fattigdom og segregering i sentrum for den politiske debatten i Frankrike.

FRANCE-JUSTICE-POLICE-TRIAL-FILES

VAR PÅ VEI HJEM: Zyed Benna (17) og Bouna Traoré (15) var på vei hjem etter å ha spilt fotball. De døde etter at de gjemte seg for politiet i en transformatorstasjon.

Foto: OLIVIER LABAN-MATTEI / Afp

Det hele startet da Bouna Traoré (15) og Zyed Benna (17) var på vei hjem til kveldens ramadan-middag etter å ha spilt fotball. På veien stoppet en politibil foran dem og deres umiddelbare reaksjon var å løpe. Under flukten fra politiet gjemte de seg i et anlegg som fordeler strøm. Der døde de av elektriske støt.

LES: Opprør ute av kontroll

LES: Politiet er maktesløse

Unntakstilstand og portforbud

France Remebering Riots

BRENTE BILER: Flere hundre biler ble satt fyr på hver eneste natt under opptøyene.

Foto: Remy de la Mauviniere / Ap

Allerede samme dag da Traoré og Benna døde brøt det ut voldsomme protester og opptøyer, først og fremst i Paris-forstaden Clichy-sous-Bois hvor guttene var fra. Hundrevis av personer ble pågrepet hver eneste natt, mer enn ni tusen biler ble brent og flere personer deriblant politibetjenter ble skadet. Etter noen få dager hadde opptøyene spredd seg til flere kommuner i hele landet.

Opptøyene førte til at regjeringen hentet fram en lov som ikke hadde blitt brukt siden studenturolighetene i 1968 og innførte unntakstilstand i landet. Det åpnet for at lokale myndigheter kunne innføre portforbud og nekte bevegelser og ansamlinger av mennesker og kjøretøy.

Opptøyene varte i tre uker og nesten 3000 personer ble arrestert.

Paris-opptøyene i 2005

TI ÅR HAR GÅTT: Se NRKs Urix-reportasje fra Paris om opptøyene.

Håp for fremtiden

FRANCE SUBURBAN VIOLENCE

DEMONSTRASJON ÅRET ETTER: På banneret står det « døde for ingenting» som sikter til de to guttene som døde etter å ha gjemt seg for politiet i en transformatorstasjon. Bildet er fra en demonstrasjon 27. oktober 2006.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / AP

Det som startet som en protest hvor man anklagde politiet for å ha forårsaket Traoré og Bennas død, utviklet seg videre til å handle om integrering, fattigdom og segregering. Siden opptøyene i 2005 har forstaden Clichy-sous-Bois endret seg betraktelig, skriver France24. Journalistene Bahar Makooi og Joséphine Lebard har skrevet bok om opptøyene.

– Metallstenger har forsvunnet fra vinduer, færre høyhus bygges, solcellepaneler har blitt installert, kollektivtilbudet har blitt bedre, det er en helt ny politistasjon og et nytt sysselsettingssenter, sier Makooi og Lebard til France24.

Arbeidsledigheten er høy i Clichy-sous-Bois. For personer mellom 15 og 24 år er en fjerdedel uten arbeid det er dobbelt sammenliknet med landsgjennomsnittet. Nær 45 prosent lever under fattigdomsgrensen, skriver The Independent. Broren til Zyed Benna, Adel Benna forteller til den engelske avisen at lite har forandret seg.

– Folk begynte å snakke om problemene i områdene. I det minste så døde de ikke for ingenting. Clichy-sous-Bois er fortsatt isolert og uten et skikkelig kollektivtilbud, sier Benna til The Independent.

Tidligere i år ble de to politibetjentene som var tiltalt for ikke å ha hjulpet ungdommene da de gjemte seg i en transformatorstasjon frikjent.

SISTE NYTT

Siste nytt