Hopp til innhold

Thune: – Demokratisk kupp i Egypt til det motsatte er bevist

Nupi-forsker Henrik Thune får kritikk for å kalle maktovertakelsen i Egypt for et «demokratisk kupp». Selv mener han at vi bør kalle det demokratisk inntil det motsatte er bevist.

Egypt

DEMOKRATISK ELLER IKKE? Hvor mange i gatene skal til for at man kan kalle maktovertakelsen i Egypt for demokratisk?

Foto: Amr Nabil / Ap

I en kronikk i NRK Ytring fredag kritiserer Christian Angell, tidligere leder ved det International Republican Institute i Alexandria, Thune for å kalle militærets avsettelse av den sittende presidenten i Egypt for et «demokratisk kupp».

Ifølge Angell kunne ikke Thune tatt mer feil. Han begrunner dette blant annet med: «Når militæret først tar over mediene for så å fjerne demokratisk valgte ledere, er det ikke en demokratisk revolusjon.».

Han påpeker også at: «tusener i gatene betyr ikke nødvendigvis at det er folkets revolusjon» i et land med 80 millioner innbyggere.

Thune medgir at Angell noen poenger, men at han forenkler bildet av den egyptiske politikken litt for mye.

– De største demonstrasjonene i Egypt noensinne

Christian Angell

– Når militæret først tar over mediene for så å fjerne demokratisk valgte ledere, er det ikke en demokratisk revolusjon, skriver Christian Angell.

Foto: Høyre
Henrik Thune i NUPI

Nupi-forsker Henrik Thune mener den folkevalgte presidenten Morsi selv bidro til sin avgang ved å ikke følge demokratiske spilleregler selv.

Foto: NUPI

– Det har vært mange millioner mennesker på gatene de siste dagene, ikke noen tusen som kronikkforfatteren skriver. Det har ganske sikkert vært de største demonstrasjonene i Egypt noen gang, og større enn i 2011, sier utenrikseksperten til NRK.

Han mener det fortsatt er grunnlag for å kalle det som har skjedd i Egypt for et demokratisk kupp.

– Mitt hovedpoeng er ikke å si at dette er bra eller dårlig, men at vi mangler gode begreper for den type maktendring som har skjedd i Egypt. Dette er noe annet enn det vi er vant til. Militæret har tatt over makta, men gjør det for å sette den demokratiske prosessen på sporet, dersom vi skal tro på dem. Dette er dermed ikke et politisk statskupp, men et demokratisk kupp, utdyper han.

Mener Morsi er skyld i avsporingen

Nupi-forskeren mener den nå avsatte presidenten Mohamed Morsi selv er skyld i at demokratiprosessen i Egypt avviker fra kurs:

– Morsi har selv stått bak et mini-kupp mot demokratiske institusjoner i november i fjor. Først avsatte han rettsmyndigheten i Egypt og tok makt over dem, så presset han gjennom en grunnlov uten forankring i flertallet. I tillegg forsøkte han å gjøre overhuset om til et parlament han selv kontrollerer.

Thune er understreker samtidig at det fortsatt er tidlig, og at det som har skjedd kan bli kjent som et militært kupp for ettertida, dersom hæren ikke gjør som de har lovet, nemlig å gi fra seg makta og legge til rette for parlamentsvalg og presidentvalg.

– Eller hvis militæret slår ned på mediene, ytringsfrihet og foretar massearrestasjoner, så blir jo dette et militært kupp. Jeg er like bekymret over arrestasjonen av brorskapet som Angell er. Hvis dette fortsetter vil det være i strid med det de sier og undergrave demonstrasjonen, sier han.

Får betydning for andre staters reaksjoner

Thune sier diskusjonen av hvilket begrep man skal bruke på maktovertakelsen vil ha betydning for hvordan omverden reagerer på det som skjer i Egypt.

– Språket vi har per i dag strekker ikke til for å beskrive det som har skjedd i Egypt. I det øyeblikket dette kalles for et militært kupp, så må USA og andre stater avstå fra å støtte dette.

Han beskriver Egypt i en situasjon av to onder.

– Hvis militæret oppfyller planen, så kan man håpe på at det som har skjedd er et mindre onde. Spørsmålet er: Hvor mye støtte har revolusjonen? Det er det ingen som vet, konkluderer han.

Han mener likevel at massedemonstrasjonene i gatene er relevant for om man kan kalle revolusjonen for et demokratisk kupp.

– Demonstranter har blant annet sagt at Morsi måtte avsettes fordi han ikke har gjort det han har lovet, prisene og tilgangen på drivstoff blir nevnt som argument. Er dette argumenter nok?

– Nei, det er ikke argumenter nok at de synes hans politikk har vært dårlig. Politiske argumenter for og imot brorskapet er ikke relevante her, men det er et argument at han selv har skadeskutt demokratiske prinsipper. Han har ikke greide å bygge broer, og derfor skapt et dypt rift i det egyptiske samfunnet.


SISTE NYTT

Siste nytt