NRK Meny
Normal

Thrilleren i Iowa i natt: – Spenning foran første nominasjonsvalg

Høy valgdeltakelse er bra for Donald Trump og Bernie Sanders. Men Hillary Clinton og Ted Cruz kan også vinne. USA venter i spenning på nominasjonsmøtene i Iowa i natt norsk tid. Og aller størst er spenningen innad i det demokratiske partiet.

TOPSHOT-US-VOTE-IOWA-CAUCUS-CLINTON-politics

Greier Hillary Clinton å vinne nominasjonsvalgene i Iowa? Om hun slår Sanders er det med knapp margin.

Foto: JIM WATSON / Afp

– Om Hillary Clinton ikke vinner i Iowa er dette et enormt slag for henne.

Det mener Hilde Restad, USA-ekspert og førsteamanuensis i freds- og konfliktstudier ved Bjørknes Høyskole.

– Og det er oppsiktsvekkende om Donald Trump skulle vinne, for Iowa er en kristenkonservativ stat, der Ted Cruz står sterkt, sier hun.

Første som bestemmer seg

Innbyggerne i delstaten er de første som skal bestemme seg for hvem de vil ha som presidentkandidat.

Men dette er bare begynnelsen på en lang og omstendelig vei videre til landsmøtet for de to partiene, der de to kandidatene endelig velges for å kjempe om jobben i Det hvite hus.

Og det er ventet at nattens nominasjonsmøte vil bli spennende til absolutt siste slutt.

Hilde Restad tror ikke Iowa er avgjort ennå.

– Clinton har fremdeles en mulighet til å slå Sanders i Iowa, men det blir meget jevnt. sier hun.

Grafisk forklaring om hvordan nominasjonen til nominasjonsvalget i USA foregår.

NRKs utenriksmedarbeider Wenche Eriksen forklarer nominasjonsprosessen.

Avgjørende å mobilisere

Det er frivillig å stemme ved nominasjonsmøtene. Derfor er det avgjørende for kandidatenes organisasjoner å få flest mulig tilhengere ut av sofaen og inn på møtene og det mobiliseres for å få dette til å skje.

Den lille delstaten i Midtvesten med tre millioner innbyggere er ingen tung og viktig stat, slik som Florida og California. Men den som vinner dette første valget får et momentum.

– Den som vinner de første nominasjonsvalgene får et psykologisk forsprang og et momentum. Å fremstå som vinner i mediene kan gjøre at andre skifter mening, sier USA-kjenneren.

Da den ukjente Barack Obama vant i Iowa for åtte år siden gav det kampanjen hans både selvtillit og vind i seilene.

Demokratene

Hillary Clinton, den mest erfarne av kandidatene, måtte se seg slått etter en bitter nominasjonskamp mot den unge og uerfarne Barack Obama i 2008.

Hun har vært utenriksminister og senator, og hun har vært førstedame i Det hvite hus i åtte år. Få kjenner maktens korridorer og det politiske spillet bedre enn henne.

Skal hun tape for en langt mer uerfaren kandidat igjen?

Nei, nå er det Hillary Clintons tur, og hun er den beste mener The New York Times på lederplass.

– Dette minner om 2008. Igjen møter Hillary Clinton en utfordrer som har mobilisert stor entusiasme blant unge velgere slik Obama gjorde da. Men Bernie Sanders svake side er at han ikke har et like godt apparat som Clinton på bakken, sier USA-kjenner Hilde Restad.

– Clinton har lært av Obamas mobilisering av grasrota, og har jobbet grundig med logistikken nå. Kampanjen hennes har jobbet lenge for å få folk ut til nominasjonsmøtene, legger hun til.

Hillary Clinton har et knapt forsprang på Bernie Sanders i kappløpet om å bli demokratenes kandidat. De to har henholdsvis 45 og 42 prosent.

Entusiasme blant sinte folk

Felles for utfordrerne Trump og Sanders er at de skaper entusiasme blant misfornøyde velgere som ikke vanligvis deltar i nominasjonsmøter i Iowa.

Begge får oppslutning på grunn av sinne frustrasjon blant folk som er sinte på politiske og den økonomiske eliten.

En grunn til at Sanders har tatt igjen Clinton på enkelte meningsmålinger er fordi han har hamret inn sitt budskap om å bekjempe finanseliten.

Hillarys eposter

I tillegg må Clinton tåle kritikk tett opp til nominasjonsmøtet. Hillary Clinton har fått kraftig kritikk for å ha brukt sin private e-post-server mens hun var utenriksminister.

FBI undersøker nå om hun har skadet rikets sikkerhet ved å sende graderte opplysninger fra en usikret server.

Republikanerne

The New York Times håper at nominasjonsmøtet i Iowa kan sette republikanerne på rett vei, slik at partiet kan finne frem til en mer realistisk kandidat enn den populistisk Trump eller Ted Cruz, som avisen mener vil si hva som helst for å vinne. På lederplass støtter The Times Ohio-guvernøren John Kasich.

USA-ELECTION/TRUMP U.S. Republican Presidential candidate Donald Trump laughs during a campaign event in Sioux City Iowa

Vil Trump le like godt etter nominasjonsvalgene i Iowa i natt?

Foto: DAVE KAUP / Reuters

For de andre ti kandidatene begynner valgkampkassene å tømmes, og de sliter med å få påfyll melder Politico.com. Trump sier at han er så rik at han ikke trenger å be noen om støtte.

Velgerne må møte opp

Både Donald Trump og Bernie Sanders har alt å tjene på at folk som engasjerer seg faktisk kommer for å stemme.

– Dere må gå ut og delta på nominasjonsmøtene. Jeg bryr meg ikke om hva som skjer: om kona forlater deg for en annen, om du forlater kona fordi du ikke liker henne. Jeg bryr meg ikke hva enn det er. Hvis du er syk, må du fortsatt komme, sa Trump til en forsamling lørdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det store spørsmålet er om eiendomsmogulen og den tidligere TV-reality-stjernen Trump greier å omgjøre entusiasmen fra valgmøtene til stemmer på nominasjonsmøtene.

– Trump tiltrekker seg ikke bare republikanere men også demokratiske velgere. Mange er høylytte, men gidder de å gå for å stemme, spør Hilde Restad.

Hun har inntrykk av at Trump nå har fått på plass en langt bedre organisasjon på bakken enn tidligere i valgkampen.

Trump eller Cruz

Og i Iowa i natt står det mest sannsynlig mellom Ted Cruz eller Donald Trump.

– Den kristenkonservative staten Iowa med en stor andel evangeliske kristne passer perfekt til Ted Cruz, mener USA-kjenner Hilde Restad, som ikke er sikker på om Cruz i tilfelle vinner flere stater enn Iowa.

Den siste målingen fra nyhetsbyrået Bloomberg og avisen Des Moines Register viser at Donald Trump leder med 28 prosent foran Ted Cruz (23 prosent), Marco Rubio (15 prosent) og Ben Carson (10 prosent) hos Republikanerne.

US-TED-CRUZ-HOLDS-TOWN-HALL-MEETING-IN-EXETER,-NEW-HAMPSHIRE

Ted Cruz kan slå Donald Trump i Iowa, sier USA-kjenner Hilde Restad.

Foto: DARREN MCCOLLESTER / Afp

Målingen er kjent for å være den mest presise som utføres i Iowa, ifølge statistikknettstedet FiveThirtyEight.

Nominasjonsmøtene starter klokken 19.00 i kveld lokal tid – klokken 02.00 natt til tirsdag norsk tid. Møtene finner sted over 1.100 forsamlingslokaler og private hjem rundt om i Iowa.

Resultatene vil være klare to-tre timer senere.

Og vil med det være første pekepinn på hvordan velgerne i ser på de ulike kandidatene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt