NRK Meny
Normal

– Føler oss ikke sikre

KØBENHAVN (NRK.no): Til tross for at hun har ledet på meningsmålingene gjennom hele valgkampen, avviser Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt overfor NRK at hun kan ta valgseieren på forskudd.

Helle Thorning-Schmidt

Helle Thorning-Schmidt kan etter folketingsvalget torsdag bli Danmarks første kvinnelige statsminister.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Vilde Helljesen i Danmark

– Vi føler oss ikke sikre, men er optimistiske. I morgen står danske velgere med en fantastisk sjanse, sier Thorning-Schmidt, opposisjonens statsministerkandidat, til NRK.no.

På valgkampens siste dag hadde hun trosset regnet og tatt turen ut til Strøget og til Amagertorv midt i København sentrum. Ved sin side hadde hun leder for koalisjonspartner Socialistisk Folkeparti (SF), Villy Søvndal.

Benekter uenighet

– Er det viktig for dere å drive valgkamp sammen nå for å forsøke å overbevise velgerne om at det ikke er noen splittelse i den røde blokken?

– Vi har holdt sammen hele tiden, og nå er målet innenfor rekkevidde. SF har vist et stort ansvar, det har da aldri vært noen splittelse i vår blokk, sier Thorning-Schmidt til NRK.no og smiler til Søvndal.

Det er en sannhet med modifikasjoner. I valgkampen har partiene blitt presset til å markere ulikhetene i sin politikk.

Selv om de holdt sammen i dag, har Søvndal tidligere i valgkampen rykket ut og understreket at SF ikke er enig med Socialdemokraterne i ett og alt, blant annet på innvandringsområdet. Dette måtte han senere ta tilbake, men da var gnisten om uenighet allerede tent.

Dermed har det blitt jevnere mellom rød og blå blokk enn mange spådde på forhånd. Nå er det drøye tre prosentpoeng som skiller regjeringen og opposisjonen på målingene. Men felles for alle meningsmålingene i valgkampen, er at opposisjonen har ledet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Villy Søvndal og Helle Thorning-Schmidt

Socialdemokraternes leder holder sammen med leder i koalisjonspartner Socialistisk Folkeparti, Villy Søvndal, på valgkampens siste dag.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Løkke Rasmussen: Skulle gjerne hatt et par ekstra dager

Ifølge den danske avisen Politiken har imidlertid hver femte velger ennå ikke bestemt seg for hvilket parti som skal få deres stemme.

Bare få minutter unna Thorning-Schmidt og Søvndals velgeroffensiv, gjorde den sittende statsministeren Lars Løkke Rasmussen (Venstre) det i dag klart at han ikke anser slaget som tapt.

Han er klar over at den økonomiske situasjonen i Danmark er krevende, men sier at landet har kommet usedvanlig godt ut av finanskrisen og usikkerheten på verdensmarkedet.

Det er også årsaken til den store interessen rundt hans møte med den internasjonale pressen i dag, mener han.

– Man ser til Danmark. Vi er blitt tvunget til å ta tøffe beslutninger, men det har vært beslutninger som har vært helt nødvendige, og som har tatt oss godt gjennom krisen, sier han til NRK.

Det virker jo ikke som om velgerne dine tror på deg. Hvordan skal du snu det? Valget er jo i morgen.

– Ja, det er jeg klar over. Men jeg er optimistisk, for jeg kjenner danskene. Jeg skal ikke finne unnskyldninger for at vi ligger bak på meningsmålingene, men jeg har ikke mistet troen. Det har gått bedre og bedre for hver dag vi har nærmet oss valget, så vi skulle kanskje hatt et par ekstra dager nå, ler han.

Lars Løkke Rasmussen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen mener de rødes politikk vil føre til mer gjeld og mindre velferd.

Foto: Vilde Helljesen / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt