Hopp til innhold

Thatcher-auksjon utløser familiefeide

LONDON (NRK): Smykker, vesker og kåper tilhørende Storbritannias tidligere statsminister Margaret Thatcher går i dag under hammeren hos auksjonshuset Christie's i London. Men – auksjonen har avdekket en vond familiefeide mellom den avdøde statsministerens tvillinger.

 Thatcher auksjon

En ansatt ved auksjonshuset Christies viser fram Thatchers statsministerveske som trolig er verd 5000 pund.

Foto: Frank Augstein / Ap

Jernladyen, damen som ikke lot seg snu, Margaret Thatcher preget britisk politikk som ingen kvinne før eller etter henne. Den så langt eneste kvinnelige statsministeren i landets historie vant valg på valg, og styrte landet i over 11 år.

Nå skal mange av hennes mest personlige eiendeler under hammeren hos auksjonshuset Christie's her i London – noe som begeistrer auksjonshusets britiske styreformann Orlando Rock:

Eiendelene er ventet å kunne bringe inn opptil en halv million pund, eller 6,5 millioner kroner.

Splittende

– En helt klart splittende person, og en sterk personlighet, hun hadde sine fans og sine kritikere, men hun endret karakteren til britisk politikk og spilte en rolle på den globale scenen, sier Rock.

Opprinnelig ble samlingen, som tilhører datteren Carol, tilbudt Victoria & Albert-museet som en egen utstilling, men de takket nei. Nå blir i stedet halskjeder, smykker, kåper og håndvesker, samt den karakteristiske røde kofferten, auksjonert bort.

– Hva klærne forteller oss om henne som kvinne, er at hun var svært feminin, forklarer medkurator Meredith Etherington-Smith.

Sønnen rasende

Men auksjonen forteller også en annen historie, om en dyp splittelse mellom Thatchers barn. Mens datteren Carol står for salget, så er tvillingbroren Sir Mark Thatcher rasende over at dette skjer.

Så dyp skal kløften mellom de 62 år gamle søsknene være at de ifølge flere aviser ikke lenger kan oppholde seg i samme rom.

Margaret Thatcher

Auksjonen av Margaret Thatchers eiendeler utløser familiefeide.

Foto: NRK

I tillegg til klær og smykker er det også håndskrevne notatet fra USAs tidligere president Ronald Reagan som regnet jernladyen som en nær venn i tillegg til en alliert. Det å se alle disse personlige tingene auksjonert bort har sønnen omtalt som rett og slett avskyelig.

Han skal ifølge venner mene at notatene burde vært donert til Thatcher-arkivet i Cambridge, det samme for gaver som ble gitt av venner som fortsatt er i live.

Ingen av barna har selv kommentert salget offentlig, alt har skjedd via venner og talspersoner – ikke ulikt hvordan tvillingene angivelig selv kommuniserer seg imellom.