Thailands nye konge benåder flere titusen fanger

Kvinnelige innsatte som soner sin første dom, innsatte som har sonet 1/3 av dommen sin eller innsatte som er syke blir nå benådet av Thailands nye konge.

Maha Vajiralongkorn, konge i Thailand

MASSE BENÅDNING: Thailands nye konge Maha Vajiralongkorn har bestemt seg for å benåde titusenvis av innsatte nå som han tiltrer som monark i landet.

Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / Afp

Benåding omtales som den nye kongens første barmhjertige handling siden han etterfulgte sin far som konge i oktober. Thailands kronprins Maha Vajiralongkorn ble 1. desember kronet til Thailands nye konge. Hans far, Bhumibol Adulyadej, døde i oktober, og har blitt sett på som en viktig landsfader i en periode med mye politisk turbulens i landet.

Ønsker folks støtte

64 år gamle Maha Vajiralongkorn som har vært skilt tre ganger må jobbe hardt for å oppnå den samme grad av hengivenhet fra sitt folk som hans far hadde. Ryktene rundt Maha Vajiralongkorn sitt liv har versert i mange år, selv om det ifølge thailandske lover ikke er tillatt å kritisere de kongelige.

Nå følger den nye kongen opp den avdøde kongens tradisjon med å benåde innsatte. Den forrige runden med benådning fant sted 8. august i år for å feire 70 års dagen for kong Bhumibol Adulyadej tiltredelse til tronen og dronning Sirikit sin 84-årsdag.

100.000 kan få endret straff

Chuvit Kamolvisit

BLIR BENÅDET: Chuvit Kamolvisi er en av de høyprofilerte innsatte som nå kan slippe fri. Den tidligere politiske partilederen er mest kjent fra tiden han drev en rekke massasjebarer. Han soner en dom på to år for å ulovlig ha revet en rekke barer og butikker i et område han hevder å ha kjøpt i 2002.

Foto: SUKREE SUKPLANG / REUTERS

Det er først og fremst kvinner som soner sin første dom, noen innsatte som alt har sonet 1/3 av dommen sin, fanger som har et handikapp eller er alvorlig syke som nå blir sluppet fri.

Kongen har ikke sagt hvor mange innsatte som nå skal settes fri, men ifølge Bangkok Post er 30 000 kvalifisert til frigivelse mens 70 000 kan få staffen sin redusert.

Innsatte på dødsceller kan også få sine straffer omgjort til livsvarig fengsel, mens de som nå soner på livstid kan få staffen sin omgjort til 50 års fengsel med mulighet for straffereduksjon.

Gjentatte lovbrytere, voldtektsmenn, offentlige svindlere eller narkotikaforbrytere er ikke kvalifisert til benådningen.

Stopper kritikk

Ritualer, propaganda og lover bygger opp under statusen til Thailands kongelige. Skolebarna i Thailand lærer tidlig om hvilken forrang de kongelige har, mens store portretter av de viktigste kongelige pryder enhver hovedgate.

Thai King Maha Vajiralongkorn

AKSEPTERT SOM KONGE: Dette bildet fra Thai TV viser statsministeren i Thailand, Prayuth Chan-ocha (i midten) og flere regjeringsmedlemmer som legger seg symbolsk ned på gulvet ved føttene til kong Maha Vajiralongkorn for å vise at de aksepterer den nye monarken.

Foto: STRINGER / Afp

Akkurat som sin far er Maha Vajiralongkorn beskyttet via loven fra enhver form for kritikk, og kritikere kan straffes med opp til 15 års fengsel. Dette har ført til selvsensur fra media, akademia og kunst.

Benådningen av fanger kommer etter at den nye kongen har hatt en rekke offentlige opptredener i det siste. Det en stor ending for mannen som i fire tiår har vært utpekt som etterfølger til tronen, men som skydd et liv i offentligheten med lange turer utenlands.

SISTE NYTT

Siste nytt