NRK Meny
Normal

Thailands junta rasende på Telenor

Telenors åpenhet om at teleselskapene fikk ordre om å sperre tilgangen til Facebook under militærkuppet i Thailand, har gjort myndighetene i landet rasende. Nå trues Telenor-eide DTAC med utestengelse fra landets 4G-auksjoner.

THAILAND-POLITICS/FACEBOOK

Thailand 28. mai: Ikke mulig å komme inn på Facebook, verken på mobil eller PC.

Foto: DAMIR SAGOLJ / Reuters

– Telenors kunngjøring var upassende og viste ikke respekt for de vanskelige forholdene i Thailand på det tidspunktet, sier oberst og nestleder for det Thailandske post- og teletilsynet NBTC, Settapong Malisuwan, til nettavisen Naew Na Daily.

Les: – Mediene må samarbeide for å fortelle at det ikke er et kupp

Les: Streng mediesensur i Thailand

Stengte Facebook

THAILAND-POLITICS-PROTEST

Facebook ble stengt i Thailand etter militærkuppet den 28. mai i år. Stengningen varte i om lag 1 time.

Foto: NICOLAS ASFOURI / Afp

Onsdag 28. mai klokken 15.35 om ettermiddagen forsvant Facebook fra Thailands mobil- og dataskjermer. Den offisielle forklaringen var at det hadde oppstått «tekniske problemer», en forklaring som viste seg direkte usann.

– Vi mottok en henvendelse fra den nasjonale telekom- og kringkastingsregulatoren (NBTC) om midlertidig å begrense tilgang til Facebook. I forkant av dette hadde det blitt avholdt et møte mellom regulatoren og alle de store internettleverandørene i Thailand.

– Begrensningen ble implementert kl. 15:35 og hadde potensiell påvirkning på Dtacs 10 millioner Facebook-brukere, forklarte Tor Odland, kommunikasjonssjef i Telenor Asia, til Aftenposten tidligere denne uka om stengningen.

Ordren fra NBTC var ment å være hemmelig, og Odlands uttalelser til Aftenposten har skapt sterke reaksjoner i thailandske medier.

Les: Kuppet lever også på Facebook

Telenor Asia eier 42.6 % av DTAC, som er en av Thailands største mobiloperatører.

THAILAND-POLITICS/

Ikke blide: Thailands militære myndigheter liker dårlig at Telenor avslørte ordren om å stenge Facebook.

Foto: ATHIT PERAWONGMETHA / Reuters

Kan få konsekvenser

Nå sier det Thailandske post- og teletilsynet at de må foreta en grundigere vurdering av «utenlandsk eierskap» i DTAC før de vurderer om selskapet skal få søke på fremtidige 4G-lisenser.

Dersom myndighetene finner at DTAC har et utenlandsk eierskap større enn 49 % vil selskapet bli utestengt fra 4G-auksjonene ifølge oberst Settapong.

– Vi er i ferd med å nedsette et panel for å granske DTACs eierstruktur. Hvis vi finner brudd på reglene, vil vi ta juridiske skritt, ikke bare utestenge dem fra 4G-auksjonen, sier han til nettavisen Naew Da, viderebrakt av Bangkok Post.

– Ingen kommentar

– Idag er det sånn at vi ikke har noe ytterligere å si om det som har blitt uttalt fra regulatøren i Thailand, sier kommunikasjonssjef i Telenor Asia, Tor Odland, til NRK.

– Myndighetene syns åpenbart at uttalelsene dine til Aftenposten i helgen var upassende?

– Jeg har dessverre gitt mit svar for i dag, som er at vi ikke har ytterligere kommentarer.

– Kan dette få konsekvenser for 4G-lisensene for DTAC?

– Igjen, vi har ingen ytterligere kommentarer i nåværende øyeblikk, sier Odland til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt