– Hun levde virkelig opp til deres forhåpninger om en svigerdatter

Da Sveriges kommende prins hadde med sin nye kjæreste hjem til Ockelbo første gang, skapte det lite oppstyr hos familien Westling. – Jeg falt pladask for dine foreldre, forteller Kronprinsessen i et intervju.

Video Kronprinsessen og Daniel Westling om sitt forhold

– Jeg falt pladask for dine foreldre, sier Kronprinsesse Victoria til sin Daniel Westling.

Etter svensk TV4s bryllupskupp mot statskanalen, fikk SVT endelig sitt intervju med det kongelige brudeparet.

Olle Häger får i sitt intervju møte et forelsket, men stille og tilbakeholdent par. Daniel Westling befinner seg fortsatt i læringsfasen når det kommer til offentligheten, og han virker nervøs før både Häger og Kronprinsessen får han på glid.

– Flink til å få folk til å slappe av

Men ifølge Kronprinsessen er ikke Daniel en vanskelig person å være sammen med.

– Det er mye som er spesielt med Daniel. Det er en person jeg har det veldig moro sammen med. Jeg tror mange har det veldig moro sammen med deg, sier hun og ser bort på forloveden.

Hun legger til at han har en «evne til å nå mennesker og kommunisere».

– Han er også flink til å få folk til å slappe av i hans nærhet. Han har et stort hjerte.

Video Kronprinsesse Victoria og Daniel Westling i intervju

– Vi kompletterer hverandre, sier Kronprinsessen om sitt forhold med Daniel Westling.

Les også:

– De var veldig naturlige

Det rolige vesenet har Daniel Westling kanskje fått fra sine foreldre Olle Gunnar Westling og Anna Kristina Eva Westling.

Ifølge sønnen ble det ingen stor ståhei da han første gang hadde med seg en kronprinsesse til hjemstedet Ockelbo.

– Jeg tror at de, som alle foreldre som får møte deres barns kjæreste, var veldig nysgjerrige, og kronprinsessen levde jo virkelig opp til deres forhåpninger om hva deres sønn skulle få oppleve i form av kjærlighet, og en bra person å dele livet med.

De er ganske rolige og trygge på seg selv, skal man tro Daniel Westling. Så de hisset seg ikke nevneverdig opp over den celebre gjesten.

– Så da du kom hjem med en kronprinsesse, så sa de bare: «Jamen så trivelig»?

– Ja, de var veldig naturlige, forteller Westling.

Kronprinsessen er enig.

– Ja, de var faktisk veldig avslappet og naturlig. De var veldig varme og jeg falt pladask for dine foreldre, hele familien. Utrolig fin familie, sier kronprinsesse Victoria.

Les: Skal lokke svenskene hit

– Vi krangler sjeldent

Victorias 32-årsdag feiret på Sollidens slott

Bursdagsbarnet sammen med forloveden Daniel Westling på Sollidens slott på Öland.

Foto: Paul Madej / SCANPIX

– For meg å komme til Ockelbo, og lade batteriene...for Daniel å komme hjem til mamma og pappa, og at jeg får være med... Vi kjenner oss alltid veldig avslappet der. Å få gå i skogen og plukke blåbær sammen med Daniels foreldre, og at du ser på, ler hun bort til Daniel. Jeg har vel en litt større interesse av å plukke blåbær enn hva kanskje Daniel har.

Men til tross for at enkelte av interessene spriker, krangler de sjeldent.

– Det er jo et veldig privat spørsmål. Vi har forskjellige meninger om ulike ting, men å krangle, det gjør vi sjeldent sier den kommende prinsen.

– Hva lærer dere av hverandre?

– Vi lærer hele tiden noe av hverandre. Vi har ulike bakgrunner, og det ser jeg på som veldig nyttig. Det kompletterer oss, sier kronprinsessen.

– Hvis det er noen som lærer den andre noe her, så er det Kronprinsessen, forteller Daniel.

Han trekker fram «hennes ekstremt brede og dype kunnskap på veldig mange områder».

– Hun har i mange sammenhenger fått truffet eksperter innenfor viktge spørsmål, og det er noe jeg får ta del i. Det er jeg veldig takknemlig for.

Les: Måtte ha ekstratimer i svensk historie

– Hva er det som er så spesielt med henne?

– Kronprinsessen er en utrolig varm person. Det bildet som de fleste har av henne stemmer virkelig. Hun er veldig jordnær.

– Du gjorde et stort inntrykk

På spørsmål om Daniel husker sitt første møte med Kronprinsessen, drar han på det.

Daniel Westling og Kronprinsesse Victoria i Globen, 2003

Daniel Westling ble første gang fanget opp av svenske fotografer under en ishockeykamp mellom Sverige og Canada i februar 2003.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Da lar ikke reaksjonen fra forloveden vente på seg.

–... Gjorde ikke noe stort inntrykk?

– Jo absolutt! Du gjorde et veldig stort inntrykk. Kronprinsessen og jeg ble veldig gode venner og omgikk hverandre i lang tid før vi gikk videre, kan man si.

Daniel Westling fungerte som Kronprinsessens personlige trener fra 2002. Det var søster Madeleine som hadde tipset Victoria om treningssenteret, og Westling og Kronprinsessen ble etter hvert gode venner.

– Hva skjedde når hoffreporterne og fotografene fikk nyss i at det var mer enn bare trening?

– Det tok for det første veldig lang tid, vi hadde rukket å etablere en sterk relasjon før det kom ut. Og vi har lojale venner, så det tok også derfor lang tid før de fikk nyss om det, forteller Daniel.

– Vi har alltid hatt ønsket om at det skulle bli oss

– Vi har alltid levd med det ønsket at det skulle bli oss. På en måte har vi trodd at det var det som ville skje, før eller senere. I manges øyne har det tatt veldig lang tid, men vi kjenner begge at vi har behøvd den tiden, forteller Kronprinsessen.

Hun forteller at det er en stor omstilling og et stort steg.

Feiringen av Kronprinsesse Victorias 32-årsdag

God stemning under Kronprinsessens 32-årsdag i Borgholm. Daniel Westling forteller at det føltes naturlig å be Kongen om Kronprinsessens hånd.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

– Bare det å gifte seg er et stort steg for alle, men også for oss. Daniel har jo bygd opp en bedrift og har måttet forlate det som han har lagt ned så mye kraft og energi i, for å gjøre noe helt annet. Kanskje er omstillingen til noe som man ikke har sett for seg at man skal gjøre i livet.

Men Daniel har ikke tvilt på valget han tilslutt tok.

– Å treffe sin store kjærlighet, og få tilbringe tid med den personen...både årene og tiden flyver avsted. Vi har vært veldig flinke på å prioritere å treffes. Og ha muligheten til å fordype vårt forhold og, som kronprinsessen sier, så har jeg trengt denne tiden...både jeg og mine omgivelser. Jeg har behøvd å se og lære, er dette en situasjon og rolle jeg vil klare? Og som jeg våger å kaste meg inn i?

– Når kjente du at du klarer det?

– Jeg tror ikke det skjedde en spesiell måned eller et spesielt år, det har sakte men sikkert vokst fram. Da vi kunngjorde forlovelsen kjente jeg at «det her kjennes bra, nå er jeg klar».

Kronprinsessen stoler på forloveden.

– Jeg kjente at Daniel hadde en innsikt og en forståelse om hva det hele gikk ut på, at han kunne kjenne den dedikasjonen også som vi kjenner - til Sverige, til å utføre våre oppgaver og de offisielle oppdrag som vi har. Det er noe som for meg var veldig viktig, at jeg kjente at Daniel også kunne leve med og kjenne med hele hjertet at han stod bak dette.

Video Daniel Westling forteller om frieriet

Hvordan var det egentlig å banke på hos kongen og be om Victorias hånd? Daniel Westling forteller.

Frieriet føltes naturlig

Ifølge Daniel Westling tok det ikke like mye mot å be Kongen om datterens hånd, som de fleste ser for seg.

Les: Kronprinsesse Victoria er forlovet

Forlovelsen mellom Kronprinsesse Victoria og Daniel Westling

– Jeg er gjennomlykkelig, sa Kronprinsessen da forlovelsen var offentliggjort.

Foto: BOB STRONG / REUTERS

– Det var jo etter mange år. Og lik kronprinsessens beskrivelse av sitt forhold til mine foreldre, så hadde også jeg bygget opp et fint forhold til kronprinsessens foreldre. Det føltes ganske naturlig. og ikke i det hele tatt dramatisk.

Når Daniel Westling blir prins må han forlate mange av de pliktene han har hatt hittil i livet. Men den nye oppgaven har oppfordret 36-åringen til å nå andre mål og drømmer.

– Jeg kommer ikke til å ha noe yrke ved siden, dette blir mitt oppdrag. Jeg kan jo bare drømme om å være like dyktig og støtte Kronprinsessen på samme måte som Dronningen har støttet Kongen. Det er vel mitt mål og min drøm. Det er det som blir mitt oppdrag, å støtte Kronprinsessen i hennes gjerning for Sverige.

– Jeg kommer til å være veldig nervøs

Om bare få dager skal de to stå foran erkebiskop Anders Wejryd i Storkyrkan i Stockholm. De skal sverge sin troskap foran sine foreldre, venner, andre kongelige og millioner av TV-seere.

Les mer: Her skal det holdes kongelig bryllup om to måneder

Daniel Westling er sikker på at han vil bli mo i knærne når dagen kommer.

– Jeg har stor tiltro til at det svenske folket, eller alle som følger bryllupet, har en viss forståelse for at vi, og kanskje spesielt jeg, kommer til å være veldig nervøs.

– Du er i godt selskap, skyter forloveden inn.

– Ja, det håper jeg, avslutter den kommende prinsen.

Les også: Ber Victoria gå opp kirkegulvet med Daniel
Les mer: Protesterer mot bryllupstradisjon

Den offisielle bryllupsserien i forbindelse med kronprinsessebryllupet 19. juni

Daniel Westling forteller at han er nervøs foran den store dagen. Bryllupet er allerede foreviget i en offisiell bryllupsserie som består av alt fra fat og frimerker til sjokolade.

Foto: LEIF R JANSSON / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt