Hopp til innhold

Tester ut ny flåttvaksine på mennesker

Denne uken starter Pfizer massetestingen av en vaksine som skal beskytte mot den flåttbårne sykdommen lyme borreliose.

Flått

SMJTTEBÆRER: Flåtten sprer en rekke sykdommer, men nå kan en vaksine mot én av dem være på trappene.

Foto: Erlend Aas / NTB

Rundt 6000 testpersoner i USA og Europa deltar når fase tre av den kliniske studien innledes denne uken.

– Med stadig økende forekomst av lyme borreliose på verdensbasis, er det viktigere enn noen gang å bidra til at folk kan beskytte seg mot sykdommen, sier leder for vaksineutvikling i Pfizer Annaliesa Anderson i en pressemelding.

Lovende resultater

Deltakerne i studien er fra fem år og oppover. Den gjennomføres på 50 steder med høy forekomst av den flåttbårne sykdommen. Blant annet skal personer i Sverige og Finland delta.

Testpersonene vil få tre doser av vaksinen VLA15 før flåttsesongen begynner . Senere skal de få en oppfriskningsdose.

En del av testgruppen vil kun få injisert saltvann som placebo.

Funn fra tidligere kliniske studier, har ifølge Pfizer vist tegn på at testpersonene har utviklet en god immunrespons mot sykdommen.

Les også Nytt kart viser hvor det er flått: – Den kommer seg både lenger nord og lenger opp i høyden

Norge kan få flere og farligere flått.

Dersom fase tre av studien gir gode resultater, håper Pfizer og samarbeidspartneren Valneva å kunne lansere vaksinen i 2025.

Vaksinen har vært under utvikling i mange år, og det er spennende at den nå er kommet til utprøvingsfasen på en større gruppe av mennesker, sier spesialist i nevrologi Randi Eikeland ved Flåttsenteret ved Sørlandet sykehus til NRK.

LYMERix, en lignende vaksine, ble lansert i 1998, men trukket tilbake fire år senere på grunn av dårlig salg. I dag er det kun hunder som kan vaksineres mot Lyme borreliose.

Flere vaksiner i utvikling

Flåtten er bærer av flere andre sykdommer som kan være farlige for mennesker. I dag har man allerede vaksine for skogflåttencefalitt (TBE) som i enkelte tilfeller kan forårsake hjernebetennelse.

Fra vårt ståsted er TBE-vaksinen viktigere for de som er eksponert for mye flått langs kysten på Sørlandet og Østlandet. Ved TBE-infeksjon har vi ingen antibiotikabehandling å tilby, og det er ofte mer alvorlige infeksjoner. Det er heller ikke god nok beskyttelse ved tidlig fjerning av flåtten, ettersom viruset kan smitte kort tid etter flåttbitt, sier Eikeland.

Lyme borreliose kan føre til kroniske leddsmerter, lammelser og flere andre symptomer.

– Med vaksine mot TBE og en mulig vaksine mot borreliose, kan vi da slutte å bekymre oss for flåttbitt?

Flåtten kan også ha andre smittestoffer som kan gi andre flåttbårne sykdommer. De er riktignok mye mer sjeldne, men kan gi sykdom. Spesielt hos personer med svekket immunforsvar. Så redd skal vi vel ikke være, men det er fremdeles viktig å være obs på flått, samt fjerne den så fort som mulig dersom man blir bitt, sier Eikeland.

Det beste hadde jo vært en vaksine mot selve flåtten, som også er et forskningsprosjekt man jobber med på europeisk nivå, sier hun.

En forskergruppe ved Yale-universitetet jobber med å utvikle en mRNA-vaksine som skal få kroppen til å reagere på flåttspytt med kløe og utslett. Dermed skal man raskt kunne plukke vekk flåtten før den rekker å legge igjen smitte.

Foreløpig har vaksinen bare blitt testet på marsvin, hvor den har hatt god effekt.

Yale-professor Erol Fikrig sa i januar til Medical Express at han var «forsiktig optimist» om hvorvidt vaksinen en dag vil bli tilgjengelig for mennesker.

SISTE NYTT

Siste nytt