Hopp til innhold

Tesla-eier vil sende to passasjerer til månen i 2018

To mennesker har allerede betalt et «betydelig» beløp for å la Elon Musk og SpaceX sende dem på en ukeslang tur til månen og tilbake. De skal ikke lande, men kommer til å bli de menneskene som har vært lengst vekk fra jorden.

Vil sende to passasjerer til månen.

Elon Musk, best kjent som Tesla-eieren, kunngjorde reisen mandag ettermiddag. Han sier ikke noe om hva reisen vil koste, men opplyser at de to romturistene allerede har betalt et «betydelig» depositum.

De to som legger ut på romferden er ikke navngitt, men de kjenner hverandre, og det var de som oppsøkte SpaceX for å foreslå reisen, opplyser Musk.

– Det er ikke noen Hollywood-folk, de tar dette veldig alvorlig, sier Musk.

Tidligere har det vært kjent at minst en veldig rik person hadde meldt sin interesse for en lignende tur som da var i planleggingsfasen. Den gang var det med russisk utstyr. Opplegget ble organisert av selskapet Space Adventures, men turen ble ikke noe av.

Nå melder Space Adventures at de ikke kan kommentere planene til sine kunder for tidlig, uten å bekrefte at de har noe med den nye turen å gjøre.

Video Rakettoppskyting

SpaceX har utført en rekke rakettoppskytinger, også på oppdrag av Nasa for levere forsyninger til Den internasjonale romstasjonen.

Alene til månen

Ut fra beskrivelsen av turen ser det ut til at de to rike menneskene vil reise alene, uten noen profesjonelle astronauter ombord.

Alt skal være automatisert, men passasjerene vil bli trent i nød-prosedyrer.

SpaceX opplyser at treningen og helsekontroller vil begynne i år.

De to vil få god plass ombord i romfartøyet. Crew Dragon vil ha omtrent ti kubikkmeter med plass. De tre astronautene i apollo-kapslene måtte dele på seks kubikkmeter.

Under hele ferden vil de være vektløse, slik at plassen kan utnyttes bedre. Vektløsheten gjør også at personlig hygiene og spising blir mer utfordrende enn de to rikingene er vant til.

Les også: Skal kolonisere Mars

Les også: Elon Musk kan puste lettet ut - raketten hans gikk opp

Lengst vekk av alle

Elon Musk sa under en pressekonferanse i natt at de to vil bli sendt av gårde mot månen i en bane som gjør at de på et punkt vil være hele 640.000 kilometer vekk fra jorden.

Det slår den tidligere rekorden fra Apollo 13 ferden med meget god margin.

Passasjerene vil dermed gå inn i historiebøkene som menneskene som har vært lengst vekk fra jorden.

Turen vil innebære at de to kommer til å stryke lavt over måneoverflaten før de fortsetter utover i rommet bak månen for å så vende tilbake til jorden.

De vil ikke gå inn i bane rundt månen slik Apollo 8 astronautene gjorde i desember 1968.

Turen kan derfor beskrives som en meget avlang bane rundt jorden som kommer i nærheten av månen.

En ubemannet romrakett eksploderte under en test på bakken i Cape Canaveral i USA torsdag. På raketten satt blant annet Facebooks første satellitt.

I likhet med alle andre rakettprogram gjennom historien, hender det at en går i lufta - på feil måte.

Ikke tilfeldig tidspunkt

SpaceX opplyser at ferden vil skje mot slutten av neste år. Tidspunktet faller sammen med 50-års markeringen for den første turen til månen.

Apollo 8 ferden var historisk av mange grunner. Den tidligere månefareren, Michael Collins som var med på månelandingen med Apollo 11, og som mistet plassen sin i Apollo 8, mener det er ferden i rundt juletider i 1968 som var den viktigste turen i apollo-programmet.

– Det var da menneskene for første gang forlot jorden, skriver Collins i sin biografi.

Collins mener at Apollo 11 ferden som ga oss de første fotavtrykkene på månen, egentlig handlet om å komme til et nytt sted, og det har vi mennesker gjort mange ganger tidligere.

Musk vil til Mars

SpaceX' Elon Musk står helt i spydspissen for utviklingen av kommersiell romfart.

Foto: STRINGER / Reuters

Falcon Heavy

SpaceX opplyser at raketten som skal brukes vil koste 90 millioner dollar. I tillegg vil det påløpe kostnader i forbindelse med selve romfartøyet.

Turen skal gå med en versjon av SpaceX raketten som ennå ikke er utprøvd, Falcon Heavy. Den består av tre raketter som er koblet sammen.

Romfartøyet er heller ikke utprøvd, men en lasteversjon av den har vært på mange turer i rommet allerede.

SISTE NYTT

Siste nytt