NRK Meny
Normal

Ny terrorpågripelse før NATO-toppmøte

En mann er pågrepet i Chicago, anklaget for å ville lage en brannbombe til å bruke under NATO-toppmøtet i byen.

Demonstrasjon i Chicago

Både demonstranter og politi har vært i aksjon i flere dager i forkant av NATO-toppmøtet i Chicago.

Foto: Gro Holm / NRK

Det skjedde lørdag, samme dag som tre andre ble siktet for lignende forhold. Politiet sier de undersøker om de to sakene kan knyttes sammen.

Falsk trussel

24-åringen som ble pågrepet hjemme i Chicago lørdag, er siktet for brudd på terrorlovgivningen og falsk trussel, melder avisa Chicago Sun-Times.

De tre andre som er pågrepet, kommer fra andre steder i USA, men skal ha reist til Chicago for å delta i de omfattende demonstrasjonene som pågår før NATO-toppmøtet som starter i kveld.

Ifølge påtalemyndigheten vurderte de å kaste brannbomber mot blant annet president Barack Obamas valgkamphovedkvarter i Chicago og huset til byens borgermester, Rahm Emanuel.

En advokat, Michael Deutsch, hevder en skjult politiagent infiltrerte gruppen og oppfordret til å lage brannbomber. Tilhengere av de tre hevder de kom for å demonstrere på fredelig vis, og at politiet hadde tatt feil av utstyr til ølbrygging og bombeutstyr.

LES: En russisk NATO-demonstrasjon

Store demonstrasjoner

Det pågår omfattende protester i forkant av NATO-møtet som starter i Chicago kveld. Myndighetene frykter kaos i gatene samtidig som ledere fra over femti land blant annet skal forsøke å finne en fredlig vei ut av Afghanistan.

Både fra hele USA og fra utlandet har det kommet folk som vil vise sin motstand mot NATO-lederne.

Mye av det som foregår er fredelig, men det har vært konflikter mellom opprørspolitiet og demonstrantene, og det er omfattende sikkerhetssperringer rundt områdene der de forskjellige lands delegasjoner vil bevege seg under toppmøtet.

NETT-TV: Gro Holm: – Det viktigste er smart forsvar

Video Gro Holm direkte fra Chicago

NETT-TV: Gro Holm rapporterer fra Chicago.

150 millioner til Afghanistan

Bak sikkerhetssperringene er den norske delegasjon. De har med seg løfter om blant annet 150 millioner kroner til det afghanske forsvaret og politiet.

– Vi vil øke det norske økonomiske bidraget fra rundt 100 millioner til 150 millioner norske kroner fremover, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Samtidig understreker han at Norge vil spare store summer fremover på tilbaketrekningen i 2014.

– Vi vil spare inn i overkant av én milliard kroner i året når vi nå trekker oss ut, så denne økningen vil ikke føre til økte utgifter totalt sett, sier han.

Norge har også med seg ideer om hvordan NATO landene skal få mer ut av hver skattekrone, såkalt smart forsvar vil står sentralt.

Økonomi og bruk av penger på militære formål vil bli et hett tema når NATO-toppmøtet begynner.

Støre, Stoltenberg og Eide

utenriksminister Jonas Gahr Støre, statsminister Jens Stoltenberg og forsvarsminister Espen Barth Eide krysser en gate i Chicago søndag morgen, på vei til møter i forbindelse med NATO-toppmøtet i byen.

Foto: Harald Kvam / NTB scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt