Hopp til innhold

Terror­mistenkt imam ble telefon­avlyttet allerede i 2005

Imamen som utpekes som hjernen bak terrorangrepene i Barcelona og Cambrils var i myndighetenes søkelys allerede for tolv år siden, ifølge El Pais.

Moské i Ripoll

REAGERTE IKKE: Etter å ha sonet en dom for hasjsmugling, fungerte Abdelbaki Es Satty som imam ved denne moskeen i Ripoll. Ifølge lederen i menigheten fremsto han aldri som særlig radikal.

Foto: ALBERT GEA / Reuters

Abdelbaki Es Sattys rom

RANSAKET: Leiligheten Abdulbaki Es Satty bodde i frem til angrepene. Ifølge romkameraten skal Es Satty ha fortalt at han skulle til Marokko i tre måneder.

Foto: PAU BARRENA / AFP

Søndag døde en 51 år gammel tysk kvinne på sykehus, og ble dermed det 16. dødsofferet etter terrorangrepene i Barcelona og Cambrils tidligere denne måneden.

40 år gamle Abdelbaki Es Satty, imamen flere av de pågrepne utpeker som hovedmannen bak angrepene, døde i en gasseksplosjon i byen Alcanar dagen før Barcelona-angrepet.

Spanske etterforskere tror Es Satty og medhjelperne planla et større angrep ved hjelp av store mengder butangass.

Opplært av Al Qaida-rekrutterer

Es Satty delte i sin tid leilighet med Mohamed Mrabet Fahsi, en 48 år gammel marokkansk-født brite bosatt i den katalanske byen Vilanova i la Geltrú. Leiligheten skal ha blitt brukt av flere personer med tilknytning til terrororganisasjoner.

Fahsi skal ha rekruttert frivillige til å kjempe i Syria og Irak, og to av hans følgere kan knyttes til terrorangrepene i Casablanca i Marokko i 2003.

Barcelona-bakmannen Es Satty var ifølge El Pais' engelske utgave også blant de mistenkte etter Casablanca-angrepet. Han skal ha blitt telefonavlyttet i flere måneder i 2005, men uten at politiet avdekket noe straffbart.

– Hans tidlige kontakter med Vilanova-cellen og hans relasjon til flere frivillige fremmedkrigere viser at han bevegde seg i de kretsene i mange år, sier en ikke navngitt politimann til avisen.

Ifølge Sky News skal El Satty også ha kunne kobles til rekrutteringen av gjerningsmennene bak Madrid-angrepet i 2004.

I 2005 ble Mohamed Mrabet Fahsi arrestert, mistenkt for terrorfinansiering og -planlegging, men ble ikke formelt siktet. Etter løslatelsen i 2009 skal han ha flyttet til England.

Fant «terroristmanual»

Hjemme hos Fahsi fant etterforskere et skrift med navn «Hemmelighold i jihad er en lovlig plikt», en manual for islamister som vil opptre i skjul.

Manualen oppfordrer jihadister i Vesten til å imitere «de vantros» oppførsel. Ifølge El Pais, som kjenner innholdet i manualen, heter det blant annet:

«Muslimer må imitere de vantro i måten de kler seg på hvis det tjener Islam» og videre «Løgn og forkledninger er godkjent hvis målet er å straffe de vantro.»

Es Satty kan se ut til å ha fulgt manualens råd. I over ett år skal han ha hatt regelmessige møter med de unge rekruttene sine utenfor moskeen uten å ha utløst noen alarmklokker.

Lederen i den muslimske menigheten der Satty forkynte, sier han ikke fremsto som spesielt radikal i perioden han var tilknyttet dem.

I 2012 sonet Es Satty en fengselsdom for hasjsmugling. Etter endt soning skulle han utvises fra Spania, men anket, og fikk i 2015 medhold fordi han ifølge dommeren hadde anstrengt seg for å integrere seg i det spanske samfunnet.

SISTE NYTT

Siste nytt