Istanbul-mistenkt i avhør: Nattklubben var et tilfeldig mål

Mannen, som Tyrkia sier har tilstått angrepet som drepte 39 mennesker i Istanbul nyttårsaften, skal ha forklart at nattklubben Reina var et tilfeldig mål.

Mistenkt for terror i Istanbul

BLODIG BILDE: Dette er mannen tyrkiske myndigheter sier står bak angrepet der 39 mennesker ble drept. Bildet til venstre er fra etterlysningen av ham, mens bildet til høyre skal være fra etter pågripelsen.

Foto: AP

Abdulkadir Masharipov skal ha forklart at ekstremistgruppen IS hadde bedt ham om å gå til angrep på Taksim-plassen i Istanbul.

Der var sikkerhetstiltakene imidlertid så omfattende at han anså det som umulig å gjennomføre angrepet, skriver den tyrkisk avisen Hürriyet.

Ifølge avisen skal Masharipov videre ha forklart at han fikk instruksjoner fra IS-hovedsetet Raqqa og at han ble bedt om å finne et nytt mål.

Jaktet

Valget skal ha falt på den eksklusive nattklubben Reina fordi sikkerhetstiltakene der ikke fremsto som like omfattende.

Utestedet Reina

LUKSURIØST: Nattklubben Reina er kjent for å være et fornemt sted der Tyrkias tv-kjendiser og fotballstjerner gjerne møtes.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

39 mennesker ble drept og 69 såret i terrorangrepet mot nattklubben i Istanbul. Mange av de drepte var utlendinger fra andre land i Midtøsten.

Over 2000 politimenn har vært involvert i jakten på gjerningsmannen før Masharipov ble pågrepet mandag, ifølge tyrkiske myndigheter.

Sår tvil om tilståelse

Kort tid etter pågripelsen publiserte tyrkisk myndigheter bilder av den usbekiske statsborgeren, tydelig forslått og blodig.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty har kalt bildene «alarmerende» og mener det er grunn til å sette spørsmålstegn ved tilståelsen.

Masharipov skal ha tatt seg inn i Tyrkia i januar 2016, og tyrkiske myndigheter mener han har fått trening i Afghanistan og er «en godt trent terrorist».

Den såkalte Islamske staten har påtatt seg skyldes for angrepet, som de mener var hevn for Tyrkias militære involvering i Syria.

Selfievideo av antatt gjerningsmann etter terrorangrep mot nattklubb i Tyrkia.

SISTE NYTT

Siste nytt