NRK Meny
Normal

Terrormistenkt arrestert i Bulgaria

En franskmann som er mistenkt for å ha samarbeidet med de tre terroristene bak Charlie Hebdo og gisselsituasjonen i den jødiske butikken i forrige uke er pågrepet i Bulgarias hovedstad Sofia.

Fransk soldater vokter en jødisk skole i Paris

Sikkerheten er økt kraftig rundt de jødiske skolene og miljøene i Frankrike etter forrige ukes angrep.

Foto: PATRICK KOVARIK / Afp

Den 29 år gamle mannen som lenge har vært i politiets søkelys, blant annet i forbindelse med en barnekidnappingssak, skal ha hatt kontakt med den ene av de to Kouchi-brødrene som stod bak terrorangrepet på Charlie Hebdo.

Kontakten fant sted før 29-åringen forlot Frankrike 30. desember, én uke før Cherif Kouachi og broren Said drepte tolv personer, hvorav ti var knyttet til redaksjonen til Charlie Hebdo.

Interpol har tidligere utstedt arrestordre på 29-åringen fordi hans kone har anklaget ham for å ha bortført deres tre år gamle sønn.

Hatt kontakt

– Han og Cherif Kouachi var i kontakt ved flere anledninger, sier statsadvokat Darina Slavova til nyhetsbyrået Reuters.

Mannen ble stoppet og avhørt på grensen mellom Bulgaria og Tyrkia den 1. januar da han forsøkte å ta med seg sin tre år gamle sønn til Tyrkia uten morens samtykke.

Mandag mottok bulgarske myndigheter en ny arrestordre utstedt av en domstol i Paris.

– Siktelsen dreier seg om deltakelse i en organisert kriminell gruppe, som hadde som mål å organisere terrorhandlinger, sier Slavova.

Fransk politi nøster nå opp i flere spor og forsøker å avdekke hva som har skjedd i forkant og under terrorangrepet som rystet Frankrike forrige uke.

Jakter flere mistenkte

I går uttalte Frankrikes statsminister Manuel Valls er det mye som tyder på at Coulibaly må ha fått hjelp til å gjennomføre angrepet på fredag der fire mennesker mistet livet i en jødisk koscherbutikk.

Et av spørsmålene som ennå ikke er besvart er hvem som lastet opp videoer av terroraksjonen etter at politiet hadde aksjonert mot butikken. For Paris-terroristene hadde med seg små GoPro-kameraer som de filmet med under terrorangrepene, skriver Le Monde.

Ifølge vitner så skal også Coulibaly hatt med seg en datamaskin som han lastet opp bilder/videoer til underveis i terroraksjonen. Disse videoene ble publisert søndag kveld.

Amerikanske tjenestemenn har også at brødrene Chérif og Said Kouachi, har vært på en amerikansk overvåkingsliste i flere år.

Coulibaly hadde et langt kriminelt rulleblad og ble i 2013 dømt for planer om å hjelpe mannen bak bombeangrepet mot metroen i Paris i 1995, med å rømme fra fengsel. Coulibaly ble kjent med Chérif Kouachi i fengsel, som han slapp ut fra i fjor.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt