NRK Meny
Normal

Stjålne missiler kan true sivil luftfart

Libyske våpenlagre plyndres for missiler - som kan havne i hendene på terrorister. - Hele Nord-Afrika kan bli stengt for flytrafikk, frykter ekspert.

Igla-missiler

Grinch SA-24-missiler skal være forsvunnet i Tripoli. Disse missilene kan bli brukt til å ramme sivil luftfart, frykter eksperter. Dette bildet viser makedonske soldater på øvelse.

Foto: OGNEN TEOFILOVSKI / REUTERS

Et stort antall russiskbygde bakke-til-luft-missiler skal nå være stjålet fra våpenlagre i Libya.

Det dreier seg først og fremst om Grinch SA-24-missiler, som er bærbare, skulderavfyrte missiler, tilsvarende amerikanske Stinger-missiler.

Disse er enkle å håndtere, og kan uten brukes til å skyte ned fly helt opp til 3400 meters høyde. Også andre missil-modeller skal ha blitt stjålet.

I Tripoli har reportere kommet over våpenlagre, hvor store mengder bakke-til-luft-missiler mangler fra eskene sine.

Kan ramme sivil luftfart

Peter Bouckaert i Human Rights Watch sier til CNN at de har sett det samme mønsteret i andre libyske byer - at det første som plyndres er våpenlagrene, hvor bakke-til-luft-missilene befinner seg.

Disse omsettes for høye summer på svartebørsen. Myndighetene i nabolandene Niger og Tsjad sier at våpen allerede har blitt smuglet inn i landet fra Libya, og at Al Qaida skal være adressaten.

Våpen i Libya

Plyndringen av våpenlagre i Tripoli vekker nå bekymring.

Foto: Ben Hubbart / Ap

- Det er akkurat dette vi er bekymret for. Hvem som helst kan gå inn her og hente ut hva man vil ha, sier Bouckaert i Human Rights Watch.

Han sier at Libya har en av de største konsentrasjonene av slike missiler i hele verden, og anslår at det finnes 20.000 av dem i landet. Frykten er at terrorister eller regionale rebellgrupper slår kloa i missilene og retter dem mot sivil luftfart.

- Dette kan føre til at all lufttrafikk i hele Nord-Afrika må stenges, sier Bouckaert.

- Ekstremt farlige

Også EUs koordinator for terrorbekjempelse, belgiske Gilles de Kerchove, sier at terrornettverket Al Qaida har hatt adgang til våpenlagre i Libya de siste månedene , og at de kan ha skaffet seg bakke-til-luft-raketter.

- Al Qaida fikk sikret seg tilgang til våpen, enten håndvåpen eller maskinpistoler, eller kanskje også bakke-til-luft-raketter som er ekstremt farlige ettersom de utgjør en risiko for flygninger over området, sa de Kerchove.

Rebellene sier at noe av våpnene ble tatt for å brukes mot Gadaffi og hans tilhengere, men i det amerikanske forsvaret frykter man at våpnene kommer i feil hender.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt