NRK Meny
Normal

Terroristen til Ghayth (19): – Jeg har ikke kommet for å ta dere

SOUSSE/TUNISIA (NRK): Ghayth Majdoub (19) i naborestauranten så gjerningsmannen da han flyktet etter hotellangrepet. – Terroristen var på den andre siden av veien og ropte: «Gå vekk! Jeg har ikke kommet for å ta dere».

Ghayth Majdoub står ved siden der han så gjerningsmannen

Ghayth Majdoub (19) står ved sidegaten utenfor hotellet der han så gjerningsmannen som flyktet etter angrepet.

Foto: Kristin Solberg / NRK

En ung mann snek seg inn i strandhotellet Imperial Marhaba og begynte å skyte målrettet mot hundrevis av skrekkslagne gjester på stranden og bassengområdet. Så forsøkte han å flykte fra området via en sidegate.

Det var da Ghayth Majdoub (19), som jobber i en pizzarestaurant bare noen titalls meter fra hotellet, fikk øye på det som skal være gjerningsmannen på den andre siden av veien utenfor restauranten.

– Etter massakren løp han ut på veien. Terroristen skjøt rundt seg. Vanlige folk jaktet og kastet flasker etter ham, mens sikkerhetsfolk skjøt mot ham fra taket til nabobygningen. Da han nærmet seg oss, ropte han: «Gå vekk! Jeg har ikke kommet for å ta dere», forteller Majdoub til NRK.

Her skal gjerningsmannen ha blitt skutt

Øyenvitner forteller at gjerningsmannen ble drept her etter skuddveksling med sikkerhetsfolk. Det er kulehull i bygningen og blodspor på asfalten.

Foto: Kristin Solberg / NRK

– Skjøt kun mot turister

Ifølge øyenvitnet fortsatte den antatte gjerningsmannen flukten i sidegaten utenfor hotellet og tok til venstre ved enden av veien.

– Der møtte han sikkerhetsfolk. Han åpnet ild mot dem, og det var en skuddveksling. Jeg så at han ble skutt to ganger i kroppen, sier han.

19-åringen hevder at gjerningsmannen ikke hadde intensjoner om å drepe tunisiere og folk som så ut som arabere.

– Han skjøt og drepte kun turister, påstår Majdoub.

Så langt er 38 mennesker bekreftet døde i det voldsomme terrorangrepet i Sousse. Tunisias statsminister Habib Essid har opplyst at de fleste av dem som ble drept, var britiske turister. I tillegg var det drepte fra Tyskland, Belgia, Irland og Frankrike. Ingen nordmenn skal være rammet.

Skuddveksling under hotellangrepet. Video: Nidal Zidi

Denne amatørvideoen viser dramatikken som utspant seg ved hotellområdet like etter angrepet. Sikkerhetspersonell ber skuelystne folk fjerne seg fra området, mens skuddene høres i bakgrunnen.

Observert i nabolaget

På sosiale medier spres amatørbilder av en mann kledd i svart badeshorts og t-skjorte og med våpen i hånden. Denne mannen påstås å være den tunisiske studenten som slo til mot hotellet.

Majdoub sier at det så ut som den unge mannen var beruset og ukjent i området.

– Det så ikke ut som han hadde vært her før, men vår nabo har visst sett han i nabolaget for tre dager siden, sier øyenvitnet.

Svært lite er kjent om 23-åringen, bortsett fra at han skal være fra byen Kairouan og ikke tidligere kjent for de lokale sikkerhetsstyrkene.

Zrir Bilel jobber med sikkerhet på nabohotelle

Zrir Bilel evakuerte flere turister fra stranden da angrepet skjedde. Han forteller at gjerningsmannen fulgte etter og skjøt mot dem.

Foto: Kristin Solberg / NRK

– Var ikke der for å drepe tunisiere

Tunisieren Zrir Bilel jobber med sikkerhet på nabohotellet Soviva. Han forteller at han evakuerte 35 turister fra stranden da angrepet startet.

Først tok sikkerhetsvakten turistene med til hotellbaren i en sidegate. Da gjestene ikke lenger følte seg trygge der, flyktet de videre via sidegaten. Denne gaten var også ruten gjerningsmannen tok bort fra stranden etter massakren.

– Han gjorde det klart at han ikke var der for å skyte mot tunisiere. Men siden jeg var sammen med turister, så begynte han å skyte mot meg også, sier Bilel til NRK.

Bilel og turistene klarte å komme seg i sikkerhet. Like etterpå ble gjerningsmannen skutt og drept av sikkerhetsfolk. IS har i en Twitter-melding tatt på seg ansvaret for terrorangrepet.

Eskorterer en mann gjennom gatene
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt