Hopp til innhold

Terrorist (29) skal ha bodd i Syria i 2014

En av terroristene som sprengte seg selv i konsertlokalet Bataclan ble ifølge franske medier identifisert ved at en del av fingeren hans ble funnet på åstedet.

Amatørvideo: Rømmer fra konsertlokalet i Paris

NB! STERKE BILDER. En amatørvideo viser hvordan folk flyktet fra Bataclan mens terrorristene skjøt og drepte konsertgjengere.

Franske Le Monde skriver at de har fått identiteten til den ene av terroristene bekreftet. Det skal dreie seg om en 29 år gamle Ismaël Omar Mostefaï, som har vokst opp i forstaden Courcouronnes, cirka tre mil fra Paris sentrum. De siste årene skal han ha bodd i Chartres, en by sørvest for Paris, og mannen som avisen omtaler som familiefar, skal ikke ha vært yrkesaktiv, ifølge borgermesteren i byen.

Mannen skal ifølge den franske avisen være kjent for politiet fra tidligere, men da for mindre alvorlig kriminalitet. Siden 2010 har han vært i sikkerhetstjenestens søkelys for radikalisering.

Sprengte seg selv

29-åringen var blant de fire terroristene som gikk til angrep mot konsertarenaen Bataclan og skjøt og drepte konsertgjengere. Han var også en av de tre som sprengte seg selv inne på konsertarenaen, skriver Le Monde. 89 mennesker ble drept på Bataclan og flere ble alvorlig skadet.

Ifølge flere franske medier skal mannen ha blitt identifisert etter at man fant en finger som gjorde det mulig å sikre seg fingeravtrykket hans.

Broren meldte seg

Broren og faren til mannen holdes i politiets varetekt mens husene deres blir gjennomsøkt. Det var broren selv som meldte seg for politiet, skriver AFP.

– Dette er galskap. I går var jeg i Paris og så hvordan denne dritten skjedde, sa broren til nyhetsbyrået før han ble fraktet bort av politiet.

Ifølge AFP fortalte broren også at han ikke hadde hatt kontakt med 29-åringen på lang tid, men at han aldri kunne sett for seg at broren var blitt radikalisert.

– Jeg ringte min mor, og det virket ikke som om hun visste noe heller, sa broren.

Søndag blir det meldt om ytterligere fire slektninger som skal ha blitt plassert i varetekt.

Evakuerte blir fraktet bort fra Bataclan

Omkring 1500 skal ha vært til stede på Bataclan da terroristene gikk til angrep.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Afp

Ansett som radikalisert

Men etterretningstjenesten i Frankrike fattet interesse for mannen i 2010, og statsadvokat Molins fortalte at bakgrunnen var at man anså ham for å være radikalisert. Ifølge AFP skal 29-åringen aldri ha blitt koblet til noen organisasjon eller nettverk.

Han skal også ha bodd en periode i Syria mellom høsten 2013 og våren 2014, skriver Le Figaro.

Om dette faktisk stemmer skal politiet undersøke nærmere. Franske medier skriver også at det er uklart om mannen faktisk var i Syria, eller i Tyrkia.

Regionavisa Le Journal de Centre skriver at en radikal islamist, en marokkaner fra Belgia, skal ha kommet flere ganger til Eure-et-Loir for å misjonere. En av bilene som ble funnet nær Bataclan hadde belgiske skilter, og fransk politi samarbeider tett med belgisk politi i den videre etterforskningen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Finland og Sverige har levert sine Nato-søknader

Finland og Sverige har overlevert sine Nato-søknader i Brussel. – Det er en god dag i en kritisk tid, sa generalsekretær Jens Stoltenberg.