Terrorgruppe med rulleblad

Greske terrorgrupper er ikke noe nytt fenomen. Det er heller ikke gruppen Revolusjonær Kamp som har påtatt seg skylden for ambassadeaksjonen i natt.

Gresk politi etterforsker nattens ambassadeangrep
Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Revolusjonær Kamp befinner seg politiske på den aller ytterste venstrefløyen. Den er den best kjente og trolig også den farligste av dagens greske terrorgrupper.

Første gang noen hørte om Revolusjonær Kamp var i 2003, ifølge nettstedet Terrorism Knowledge Base.

2003

Den 6. september det året tok gruppen på seg skylden for et bombeangrep mot Athens største rettsbygning. Siden har det smelt fem ganger i hovedstaden, inkludert nattens ambassadeangrep i Revolusjonær Kamps navn.

Det nest siste angrepet skjedde 30 mai i fjor. Kulturminister og tidligere lov- og ordenminister George Voulgarakis var målet for attentatet, men han slapp fra det med skrekken. To andre personer ble såret og bygninger fikk store skader.

Dett skjedde 100 dager før De olympiske leker startet i Athen og begrunnelsen var de omfattende sikkerhetstiltakene i forbindelse med lekene og den økte turismen som sommerlekene ville føre til.

Det alvorligste

Ambassadeangrepet i natt er det hittil alvorligste, men hittil har ingen menneskeliv gått tapt.

Foreløpig virker det ikke som om myndighetene har vært på sporet av gruppen. Nesten ingenting er kjent om størrelse eller finansiering og Revolusjonær Kamp har fått operere fritt i over tre år.

Ingen er arrestert hittil og det er ikke kjent noen planlagte angrep er avslørt.

Gruppens aksjoner har vært opppsiktsvekkende og har fått mye oppmerksomhet også internasjonalt. Det kan bety at Revolusjonær Kamp lettere kan rekruttere nye aksjonister heretter.

Likevel er det langt fram til disse terroristene vil få samme status som kollegene i 17. november-gruppen. De kunne i årevis gjennomføre sine aksjoner uten å bli avslørt før i 2002, da greske mynigheter begynte å trappe opp sikkerheten i forkant av sommerlekene to år seinere.

 

SISTE NYTT

Siste nytt