Hopp til innhold

Terrorfrykt og forvirring

(ODENSE) Vel to døgn etter terrorpågripelsene i Danmark hviler en trykket stemning over byen hvor bombeangrepet skal ha vært planlagt.

Kjøpesenteret på Vollsmose dagen etter terrorpågripelsene.
Foto: Halvard Jakobsen / NRK

Andelen av de 10 000 innbyggerne i Vollsmose som har fått en mikrofon stukket opp i ansiktet de siste dagene er ukjent, men utvilsomt høy.

Siden politiet natt til tirsdag sparket inn dører og pågrep ni mennesker for planlegging av det statsministeren siden har kalt "den farligste saken i Danmarks historie", har bydelen blitt grundig dekt av nasjonale og internasjonale medier.

Etniske dansker, kurdere, somaliere. Kvinner i hijab og unge menn som kunne glidd umerkelig inn i en musikkvideo med 50 Cent. Påfallende mange tar seg tid til å svare på journalistenes spørsmål.

- Ja, jeg kjenner noen av de pågripne. Nei, jeg kan ikke tenke meg til at de har noe med terror å gjøre, er standardsvaret.

Får ikke vite

På Vollsmose senter traff NRK igjen Mohamed Ali (28) i går. Kvelden etter pågripelsene satt han sammen med et tjuetalls andre unge menn utenfor lokalet hvor fengslingsmøtene foregikk. Hans bror er tatt politiet, mistenkt for planlegging av terrorisme. Nå sitter han sammen med noen av de samme vennene på en kafé og leser avisen.

Mohamed Ali (28) venter utenfor lokalene hvor broren (21) avhøres, siktet for planlegging av terror.
Foto: Halvard Jakobsen / NRK

For to døgn siden sa han at han ville vente utenfor rettsbygningen helt til broren kom ut igjen.

- Jeg sto der helt til klokka tre om natten, da en mann kom ut og fortalte hva dommeren hadde bestemt. To fikk fire uker, fem kunne politiet bare beholde i tre døgn. Vi har ikke fått vite om han er en av de som slipper fri på lørdag eller ikke. Vi vet ingenting. politiet har ikke sagt noe til meg og min familie, sier Ali.

Han snakker saktere og lavere enn på tirsdag.

Det alle fornekter

Tidligere på dagen, nøyaktig klokka 11.57, var NRK hjemme hos Dansk Folkepartis viseborgermester i Odense. Midt i intervjuet kvekker alle til av et tungt, massivt drønn utenfor. Det høres ut som om det kommer fra boligblokkene på Vollsmose. Alex Ahrendtsen reiser seg, ser ut av vinduet, går ut på verandaen og ser ut. Fotografen knipser febrilsk i alle retninger.

Et jagerfly som brøt lydmuren var nok til å få viseborgermesteren i Odense opp av stolen.
Foto: Halvard Jakobsen / NRK

Kan det være det som alle har fornektet siden terroralarmen gikk på siden tirsdag?

Men så ler han. Et jagerfly raser avgårde med kurs mot København i lav høyde. Flyet hadde brutt lydmuren, drønnet var en unødvendig pøbelstrek utført av en som ikke vet bedre.

På en av boligblokkene i Vollsmose henger et digert skilt, sannsynligvis hengt opp av de samme velmenende menneskene som har som jobb å forvalte pengene som skal gjøre bydelen til et bedre sted å bo. Det er bilde av en frosk med en krone på.

"Vollsmose i forvandling", står det skrevet under. Det kan dessverre virke som om det har gått troll i ord.

"Vollsmose i forvandling", står det på denne boligblokken i den terroranklagede bydelen.
Foto: Halvard Jakobsen / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt