NRK Meny
Normal

Terrorforsker: Fengsler er rugekasser for radikalisering

Såkalte «crossovers» som går fra å være medlem i kriminelle bander til å bli terrorister, er et særlig problem i Danmark, sier svensk terrorforsker.

Terrorekspert Magnus Ranstorp

Terrorekspert Magnus Ranstorp sier fengselsopphold kan fungere som en rugekasse for terror.

Foto: Victor Lundberg / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Ifølge flere danske medier ble den antatte gjerningsmannen bak helgens terrorangrep i København, Omar Abdel Hamid El-Hussein (22), løslatt fra fengsel for omtrent to uker siden etter å ha sonet en dom for grov vold og brudd på våpenloven.

– Hvis det stemmer er det grunn til at sette fokus på radikalisering i fengslene. Og ikke bare i Danmark, mener den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp.

Omar Abdel Hamid El-Hussein

Den antatte gjerningsmannen Omar Abdel Hamid El-Hussein har nylig sonet en dom for grov vold i København-området.

Foto: Københavns Politi/overvåkningsbilde

Det er blitt et så stort et problem at EUs terrorkoordinator, Gilles de Kerchove, nylig sa at det er bedre å holde dem som kommer hjem fra Syria, som man ikke mistenker for å ha blod på hendene, ute av fengslene.

– Fengslene er blitt en rugekasse for radikalisering, sier Ranstorp til Danmarks Radio.

Fra bander til ekstremisme

Ranstorp leder en ekspertgruppe som skal hjelpe Københavns kommune med å bekjempe radikalisering. Han fremhever at Danmark har problemer med en helt spesiell type kriminelle som blir radikalisert i fengslene.

– De såkalte crossovers som går fra bandemiljøene videre inn i ekstremisme, finnes også i andre land, men ikke på samme måte, sier han. Han mener det er viktig å være oppmerksom på dette i kampen mot radikalisering.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt