NRK Meny
Normal

Terrorforsker: – Jeg ville ikke reist på badeferie til Tyrkia nå

OSLO/ISTANBUL (NRK): Terrorforsker Helge Lurås mener det er sannsynlig at IS kan slå til mot et badested for turister, ettersom terrorgruppen ønsker å lamme turistnæringen i Tyrkia. Turister NRK møter i Istanbul, frykter nye angrep.

Terrorforsker Helge Lurås

ADVARER: Terrorforsker Helge Lurås mener vi må være forberedt på at IS kan komme til å angripe noen av turisthotellene i tyrkiske badebyer.

Foto: Inger Kristine Lee / NRK

– Hittil har Istanbul vært rammet når det gjelder turistmål, og derfor mener mange resten av Tyrkia er skjermet. Det kan gjøre at IS ønsker å sette den endelige spikeren i kista for turistindustrien i Tyrkia, og da tror jeg vi må være forberedt på at de kan komme til å gå etter noen av turisthotellene langs kysten, sier Helge Lurås til NRK.

Lurås, terrorforsker ved Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA), ville derfor ikke ha lagt familieferien i sommer til Tyrkia.

– Jeg ville nok ikke ha bestilt en badeferie til Tyrkia med min egen familie akkurat i øyeblikket.

Og mange norske turister tenker likedan: tall Stavanger Aftenblad har hentet inn, viser at norske reiseoperatører opplever opp mot 75 prosent reduksjon i solgte reiser til Tyrkia.

– Turister mest utsatt

På under ett og et halvt år har Tyrkia vært rammet av ni terrorangrep. Det niende skjedde tirsdag kveld, da selvmordsbombere angrep Istanbuls hovedflyplass Atatürk.

Hittil er 42 personer bekreftet drept i angrepet, og 240 personer skal være såret.

Ifølge Lurås er det turister som er mest utsatt for IS' angrep.

– Når det gjelder trusselen som kommer fra IS, er det nok turister som er mest utsatt. Det er ingen tvil om at de er ute etter å ramme den tyrkiske økonomien, og da vil det være utenlandske turister som er det viktigste målet, sier Lurås.

UD endrer ikke reiseråd

Dagen før angrepet mot Atatürk-flyplassen sendte USA ut en advarsel om økt terrortrussel i Tyrkia, hvor de ba amerikanere holde seg unna folkemengder og populære turistmål.

Candeleria Taboade står utenfor Atatürk-flyplassen i Istanbul

– GALSKAP: Candeleria Taboade fra Argentina sier hun ikke tror hun vil reise tilbake til Tyrkia. – Dette er helt galskap.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK
Emiyah Alakaia står utenfor Atatürk-flyplassen i Istanbul

REDD: – Det er klart vi er redde, sier Emiyah Alakaia, til vanlig bosatt i Tyskland, om ferien i Tyrkia.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Utenriksdepartementet i Norge vil ikke komme med en slik advarsel og endrer ikke sitt reiseråd.

– Man vet dessverre aldri når det neste terroranslaget kommer til å finne sted, enten det er i København, Paris, Brussel eller Istanbul, sier Hilde Steinfeld, kommunikasjonsrådgiver i UD.

– Klart vi er redde

Flere av turistene NRK møter på Atatürk-flyplassen dagen etter terrorangrepet, frykter nye angrep.

– For oss er dette helt galskap, vi er ikke vant til dette. Jeg måtte stå fire timer på flyplassen for å få endret billetten, og da var jeg redd, for det var mange mennesker rundt, og jeg tenkte det kunne skje igjen, sier Candeleria Taboade fra Argentina.

Hun var på vei hjem etter en måned i Europa og ankom Istanbul like før terrorangrepet.

– Jeg tror ikke jeg til komme tilbake hit igjen, sier hun.

Også Emiyah Alakaia, som opprinnelig er tyrkisk, men som nå bor i Tyskland, er redd.

– Vi hadde planlagt denne turen lenge, men det er klart vi er redde etter det som har skjedd.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt