Kanadisk nettsted: – Terrorfengslet fikk jobb ved In Amenas-anlegget

En av de canadiske mennene som var med på terrorangrepet mot Statoils gassanlegg i In Amenas skal tidligere ha vært fengslet for terrorplanlegging – og skaffet seg deretter jobb på anlegget.

In Amenas under angrepet

ANGREPET: Gssanlegget i In Amenas i Algerie, hvor Statoil er tungt inne, ble angrepet i januar i år.

Det melder den kanadiske kringkasteren CBC. To canadiere, tidligere identifisert som Ali Medlej og Xristos Katsiroubas, var involvert i terrorangrepet på anlegget i In Amenas, som er drevet av norske Statoil, sammen med britiske BP og algeriske Sonatrach. Ifølge CBC var altså en av disse ikke bare tidligere fengslet for terror – han fikk også jobb ved anlegget.

Arrestert for terrorplanlegging

13 av selskapets norske ansatte ble tatt som gisler, og fem av dem ble drept. Totalt mistet 40 gisler fra en rekke vestlige land livet i det fire dager lange angrepet, som var regissert av islamisten Mokhtar Belmokhtar og utført av hans menn i gruppen «Den maskerte brigade».

Barrikade under terrorangrepet

BARRIKADERTE SEG: De ansatte forsøkte å beskytte seg mot terroristene ved å barrikadere seg.

Foto: Privat

24 år gamle Ali Medlej skal ifølge kanalen ha blitt arrestert i Mauritania høsten 2011, mistenkt for terrorplanlegging. Han ble løslatt etter 40 dager, etter avhør, ifølge CBS, som har gått opp sporene etter de involverte kanadierne i landet.

Ifølge den kanadiske kringkasterens kilder dro han rett fra Mauritania til Algerie, hvor han fikk jobb ved gassanlegget i In Amenas. Nøyaktig hva han gjorde og hvilken tilknytning han hadde til selskepene som driver anlegget, er ikke utdypet i artikkelen.

Statoil vil ikke si mye om opplysningene fra den kanadiske kringkasteren.

– Statoil kan ikke bekrefte at dette stemmer, og har utover det ingen flere kommentarer til saken, sier selskapets informasjonssjef Bård Glad Pedersen til NRK.

Innimellom skal han ha reist til islamistiske treningsleire i nabolandet Mali og fått terrortrening, hevdes det videre. Angrepet var hevn for Frankrikes Medlej ble selv drept i angrepet.

Påstandene i artikkelen bekreftes ikke av offentlige kilder, men ifølge den mauritanske sikkerhetsanalytikeren Isselmou Ould Moustapha harmonerer det med det man vet om angrepet fra før.

– Må ha kjent anlegget fra innsiden

– Å angripe et så omfattende område av infrastrukturen vil ha krevd god informasjon innenfra. Hvor er dørene, hvor er vinduene, hvor er det folkene bor. De hadde informasjonen. De hadde solid kunnskap, sier han til CBS.

En tredjeperson som skal ha reist sammen med de to kanadierne ble i fjor dømt til to års fengsel etter å ha besøkt militante treningsleire. Ifølge CBS vakte det blant annet oppsikt i Mauritanias hovedstad Nouakchott da de tre unge og tilsynelatende eventyrlystne unge mennene valgte å ta inn på et hotell som er mest kjent som trekkplaster for kriminelle, istedenfor å ta inn på backpacker-hoteller.

Medlej skal ha vært 24 år da han stormet Statoil-anlegget i In Amenas sammen med de andre gisseltakerne 16. januar.

Kulehull i In Amenas.

KULEHULL: Bilder tatt i anlegget etter angrepet viste kulehull i vegger og dører.

Foto: Privat

Ifølge kilder CBC News har snakket med, var Ali og Xristos venner og kjente hverandre fra skoledagene på London South Secondary. Ali ble uteksamisert fra skolen i 2006, mens Xristos sluttet året etter, ifølge kanalen.

Var skolekamerater

Ifølge en av hans venner, som tidligere har uttalt seg anonymt, forandret Xristos seg.

  • LES OGSÅ:

– Han var ikke lenger den samme personen som før. Jeg følte at han ikke hadde noen motivasjon eller noe mål i livet. Jeg sa til ham at han måtte prøve å få seg en jobb, eller i det minste fullføre skolen, sier vennen til CBC News.

Kanadisk politi eller sikkerhetsmyndigheter har ikke kommentert opplysningene.

Ali og Xristos kom begge fra middelklassefamilier og hadde vært skolekamerater i flere år før de gjorde seg til terrorister.

De ble begge drept i angrepet, men det er uklart om de døde da algeriske soldater stormet anlegget, eller om de sprengte seg selv i luften. En av dem kunne ifølge CBC News bare identifiseres gjennom DNA-testing.

SISTE NYTT

Siste nytt