Terrorekspert: – Fullt mulig at IS planlegger angrep mot Stockholm

Det er først og fremst sivile mål IS-terrorister er interessert i, sier svensk terrorekspert.

Hans Brun

PÅ ALVOR: Hans Brun, terrorforsker ved King's College i London, sier at det faktum at Säpo har satt beredskapsstab viser at de har informasjon som blir tatt på alvor.

Foto: SVT

Svensk sikkerhetspoliti skal ha fått informasjon fra den irakiske sikkerhetstjenesten om at sju til åtte IS-terrorister er i Sverige for å utføre terrorangrep i Stockholm.

Terrorforsker Magnus Ranstorp

MÅ BEKREFTES: Säpo jobber nå nasjonalt og internasjonalt for å få terrortrusselen bekreftet, sier Magnus Ranstorp.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Ut i fra det vi vet fra før, om vi ser på Paris- og Brusselangrepene, så er det helt rimelig. Det er først og fremst sivile mål man er interessert i, sier terrorforskeren Hans Brun til SVT.

Terrorforsker Magnus Ranstorp sier at det svenske sikkerhetspolitiet, Säpo, nå søker i kjente miljøer. Säpo har så langt ikke hevet trusselnivået.

– De må først bedømme troverdigheten til informasjonen, sier Ranstorp, forskningsleder for assymetriske trusler ved Försvarshögskolan i Stockholm.

Forsker: – Påvirker ikke bevæpningen

Ekstremismeforsker Lars Gule sier at det er helt opplagt at PST nå intensiverer sin kontakt med Säpo, for å finne ut om trusselen kan ha forgreininger i Norge.

Lars Gule

IKKE USANNSYNLIG: Terrorforskeren Lars Gule mener at det ikke er usannsynlig at det er hold i IS-trusselen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Det er København og Oslo som er de mest sannsynlige målene i Skandinavia i tillegg til Stockholm, sier Gule.

Han tror ikke IS-trusselen mot Stockholm kommer til å få konsekvenser for den generelle bevæpningen i Norge.

– Hvis man ikke får informasjon om en helt konkret trussel i Norge, ser jeg ingen grunn til å gjeninnføre bevæpning. Men kommer det informasjon om at det er en forbindelse til Norge, vil det kunne settes inn tiltak, sier han.

– Vil utnytte uroen

Lørdag fyller den svenske kongen 70 år, og feiringen starter allerede i dag. Gitt at informasjonen om IS-trusselen er korrekt, kan det være noe av bakgrunnen, fordi terroristene da får større oppmerksomhet og større effekt av en aksjon, sier Gule.

– Jeg vil ikke utelukke det. Men hvis dette er en planlagt aksjon, og det er sendt IS-krigere fra Raqqa, er jeg ikke sikker på om de har oppdatert lokalkunnskap om dette.

Ekstremismeforskeren tror terrorister kan se et potensiale i å utnytte uroen i Sverige som følge av den store asyltilstrømningen.

– Det kan ligge en rekrutteringsmotivasjon bak slike planer om et IS-motivert attentat, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt