Hopp til innhold

Terapihage gir syriske barn positive opplevelser i Jordan

I et ugjestmildt ørkenlandskap hvor tusenvis av syriske flyktninger holder til har barna i Zaatari-leiren fått sin egen lille oase.

– Barn som har opplevd krig trenger mye mer enn bare et sted å være. Hagen i Zaatari er blitt et fristed for barna, og der lærer de hvordan de kan leve sammen, sier kommunikasjonssjef i Redd Barna, Line Hegna.

Oversiktsbilde over Zaatari-leiren tatt fra fly i juli 2013

Oversiktsbilde over Zaatari-leiren tatt fra fly i juli 2013

Foto: MANDEL NGAN / Afp

Zaatari-leiren er en av de aller største ansamlingene av syriske flyktninger utenfor det krigsherjede landet. Leiren ligger i et lite trivelig ørkenaktig landskap i Jordan, og det anslås at den huser minst 80 000 flyktninger.

Se også: #minflukt

FNs høykommissær for flyktninger UNHCR etablerte leiren i 2012, og siden har den bare vokst og vokst.

Selv om leiren er større i innbyggertall enn mange små byer i Norge er det også begrenset hvilke tilbud barna i leiren har.

Redd barna har derfor startet ulike tilbud – ett av dem er en liten hage der de driver uformell utdanning og psykososial støtte.

Les også: Denne flyktningleiren har på ett år blitt Jordans fjerde største «by»

Hjelper barna

– Når barna kommer til leiren er det rett fra en voldelig krig. Mange av dem var da introverte og slet med å få venner, sier Mohammad Abu Farah som jobber for Redd Barna i leiren.

Se: NRK Supers spesialsending fra flyktningleiren Zaatari

Han forteller at det var problemer med at barna var aggressive og voldelige mot hverandre.

Redd barna mener at hagen og aktivitetene der har hjulpet samholdet mellom barna til å bli mer normalt slik barn leker og samarbeider til vanlig.

Barn får opplæring i hagestell.

Mohammad Abu Farah i bakgrunnen jobber for Redd Barna. I hagen gir han enkle kurs for barna som vil lære om hagearbeid og sammen gjøre hagen så fin som mulig.

Foto: Rosie Thompson / Redd Barna

– Etter at vi startet med hageklassene har barna lært å jobbe sammen, og har etablert vennskap seg imellom. I hagen får de laget noe med hendene sine, og det gir dem en følelse av å få til noe. Vi har sett utrolige endringer blant barna, sier Abu Farah.

Les også: «Besøket viser at vi ikke er glemt»

– Planter trengs spesielt på et sted som dette

En av dem som deltar i hagearbeidet er Mazen. Han flyktet fra Daraa i Syria hvor han hadde jobb som bilmekaniker.

Nå har han bodd i rundt to år i Zaatari-leiren sammen med kona og deres sju barn. De setter veldig pris på hagen fordi den gir et miljøskifte og minner fra barndommen og hjemstedet der de hadde en nydelig hage.

Wardah leser i hagen.

Wardah (24) liker å lese i bøkene sine i hagen.

Foto: Rosie Thompson / Redd Barna

– Jeg har drevet med hagearbeid helt siden jeg var 16. Her ønsker jeg å skape noe som tar meg et lite skritt nærmere hjemme. Til og med lufta er annerledes der det er planter, og spesielt her hvor det er så mye sand og støv trenger vi plantene, sier Mazen.

En annen som også liker å bruke dagene sine i flyktningleiren ved å være i hagen er Wardah (24).

Hun var bare et semester unna å fullføre bachelorgraden sin i økonomi da hun måtte flykte fra hjembyen Daraa på grunn av krigen.

Nå drømmer hun om å reise tilbake for å fortsette studiene.

– Jeg liker å tilbringe tid her, høre på fontenen og bare helt rolig sitte ned med studiene. Utdanning betyr alt for meg, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt