Tenåringsnonner utsatt for psykiske overgrep ved skolen

Kvinner som i tenårene gikk på en strengt religiøs skole i USA hevder de ble utsatt for psykiske overgrep. De ber nå paven om å stenge den katolske skolen for godt.

Vatican Legion of Christ

SELVMORDSTANKER OG ANOREXIA: 77 kvinner hevder de ble utsatt for psykisk terror av de ansatte ved den katolske skolen. Bildet er av hovedkvarteret til den religiøse ordenen, Legion of Christ, i Roma, som driver skolene.

Foto: Alessandra Tarantino / Ap

77 kvinner har skrevet under på brevet til Vatikanet, hvor de hevder at livet som tenåringsnonner ved ungdomsskolen på Rhode Island i USA, førte dem ut i et liv med spiseforstyrrelser, depresjoner, migrene og selvmordstanker.

Nå ønsker de å forhindre at flere tenåringer ender opp som dem, som voksne kvinner blottet for selvtillit og med psykologregninger til langt over pipa.

Skolen, som drives av en religiøs orden som kaller seg «Legion of Christ», finnes også i mange andre land i Sør-Amerika, Israel, Korea, Polen, Irland, Spania, Tyskland, Frankrike, Sveits og mange andre land.

Formålet med skolen var å være en matestasjon for en annen del av ordenen, der mer enn 700 kvinner fra hele verden skulle leve som nonner, og leve i fattigdom, kyskhet og lydighet, skriver nyhetsbyrået Ap.

Sterk kritikk mot skolen tidligere

Ordenen kom i søkelyset i 2009 da dens grunnlegger ble beskyldt for å være pedofil. Marcial Maciel var frem til det ansett for å være en levende helgen blant sine tilhengere.

Til og med paven beundret ham for hans evne til å rekruttere nye medlemmer og penger til ordenen. Dette til tross for at Vatikanet kjente til de seksuelle overgrepene mot yngre gutter.

Kritikken ble ikke mildere da det kom fram at en av deres mest kjente prester hadde brutt kyskhetsløftet sitt, noe som resulterte i et barn utenfor ekteskap.

Brydde seg ikke om hun levde eller døde

Bak de psykiske overgrepene stod ansatte ved skolen, der tenåringsnonnene var isolert 49 av 52 uker i året. De ansatte skal ha manipulert de unge jentene og ydymket dem.

Ingen av tenåringene fikk lov til å få seg nære venner eller til å betro seg til familiene sine om hvordan livet egentlig var som tenåringsnonner.

Jentenes brev ble gjennomlest, og de gudfryktige tenåringene ble fortalt at dersom de brøt den minste regel, så krenket de også Gud.

Resultatet var følelser av skam, ensomhet og å være verdiløs.

Sarita Duffy, som i dag er 28 år, skriver i bloggen at hun i ettertid har skjønt at skoleoppholdet ga henne selvmordstanker.

– Jeg slukte aldri et glass med piller eller skar opp håndleddene mine, men det hadde vært helt greit for meg å aldri våkne igjen, sier hun til Ap.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Marcial Maciel og Pave Johannes Paul II

Marcial Maciel, grunnleggeren av Legion of Christ blir velsignet av pave Johannes Paul II.

Foto: Pliino Lepri / Ap

Fikk spiseforstyrrelse av reglene

En annen kvinne, Megan Coelho (30), forteller at hun ble overtalt av noen nonner til å begynne på den katolske skolen som 14-åring fordi de mente det ville føre henne nærmere Gud.

Det strenge skoleregimet førte til at tenåringen fikk migreneanfall som var å heftige at halve kroppen ble midlertidig lammet. Hun utviklet også ulike spasmer i ansiktet og synet ble tåkete.

Mary, sier til Ap at hun som 16-åring utviklet en spiseforstyrrelse på grunn av alle de strenge reglene for hvordan hun skulle gå, sitte, be og spise.

En tidligere rådgiver ved skolen, Lourdes Martinez, innrømmer at hun og kollegene bevisst utnyttens de unge jentenes sårbarhet. Tenåringene som ble vurdert som fremtidig ledermateriale fikk spesiell oppmerksomhet.

Martinez trekker paraleller til barbariet som utspiller seg i boka «Fluenes Herre». Rådgiverne ved skolen var knapt eldre enn skolejentene selv.

Verken skolejentene eller rådgiverne hadde særlig kunnskap om tenåringers utvikling, og alle var livredde for å bryte reglene, i frykt for at de dermed også krenket Guds vilje.

– Tilgi oss

Skolens nåværende leder hevder at forholdene siden den gang jentene gikk på skolen har blitt dramatisk endret. Hun innrømmer likevel at det psykiske misbruket fant sted:

– Vi ber om unnskyldning for alle feil vår orden har gjort i fortiden. Vi er lei oss for at disse unge kvinnenes lidelser og vi ber om tilgivelse, sa Margarita Martinez til Ap.

Hun hevder at ikke alle kvinnene ble utsatt for en slik «negativ» behandling, men at de uansett er lydhøre for kritikken fordi ordenen allerede er i ferd med å innføre endringer etter befaling fra Vatikanet.

Blant annet får skolejentene tilbringe mer tid med familiene sine i løpet av året, og skolen har lettet litt på de strenge reglene.

– Reformprosessen har tatt tid, og det har vært en læringsprosess for alle som har vært involvert, og vi har fortsatt en lang vei igjen, men jeg har sterk tro på at vi beveger oss i riktig retning, skriver Martinez i et brev til nyhetsbyrået.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt