Rømte fra Saudi-Arabia: – Jeg håper flere vil gjøre som meg

– Vær modig og bli fri, er oppfordringen fra Rahaf Mohammed al-Qunun til andre kvinner i Saudi-Arabia. Hun vil inspirere andre til å gjøre det samme. Nå skal hun begynne et nytt liv i Canada.

Rahaf Mohammed Alqunun under intervjuet med australsk TV

Rahaf Mohammed Alqunun under TV-intervjuet

Foto: AP

18-åringen fikk verdens oppmerksomhet da hun låste seg inne på et hotellrom i Bangkok etter å ha rømt fra familien i Saudi-Arabia. Thailandske myndigheter hadde stanset henne på flyplassen da hun var på vei til Australia. Nå har hun fått asyl i Canada.

– Jeg kan bidra til forandring i Saudi-Arabia, sier Rahaf Mohammed al-Qunun i sitt første intervju, som er gitt til australsk TV (ABC).

Hun sier at kvinnene i hjemlandet er nektet grunnleggende rettigheter.

– De har ikke lov til å jobbe, gifte seg og reise, uten tillatelse fra en mannlig verge.

CANADA-CANADA-GRANTS-ASYLUM-TO-SAUDI-18-YEAR-OLD-WOMEN-WHO-FEARE

Rahaf Mohammed al-Qunun i det hun ankommer Canada.

Foto: Cole Burston / AFP

Qunun beskriver i intervjuet at hun hadde et brennende ønske om å være uavhengig og slippe fri fra det hun sier var overgrep fra faren og broren. Hun klarte å rømme da familien var på besøk i Kuwait, der det ikke er samme kontroll som i Saudi-Arabia over kvinner som går om bord i et fly til utlandet.

Hun hadde skaffet seg visum til Australia, men ble fratatt passet og plassert i et hotellrom på flyplassen i Bangkok før tvungen retur til Saudi-Arabia. Det hadde familien krevd.

Qunun satte møbler foran døra til hotellrommet, og bak barrikaden begynte hun å sendte twittermeldinger rundt i verden. Hun skrev om overgrepene hun var blitt utsatt for, og at hun hadde tatt avstand fra islam. I løpet av de seks døgnene på hotellrommet fikk hun mange tusen følgere på Twitter.

– Jeg bestemte meg for å ta mitt liv, framfor å bli tvunget tilbake til Saudi-Arabia, sier hun i TV-intervjuet.

THAILAND-SAUDI-POLITICS-ASYLUM Rahaf Mohammed al-Qanun

Rahaf Mohammed al-Qanun følges ut fra flyplassen i Bangkok av en representant for FNs-høykommissær for flyktninger (tv) og en representant for immigrasjonspolitiet i Thailand.

Foto: - / AFP

FN tok hånd om Qunun

Etter hvert aksepterte thailandske myndigheter hennes krav om å få komme i kontakt med FNs høykommissær for flyktninger. Da deres representant kom til hotellet, gikk hun med på å forlate rommet.

Qunun ba først om asyl i Australia, men FNs høykommissær for flyktninger anbefalte i stedet Canada, som hadde behandlet hennes asylsøknad raskt.

– Det var ikke mitt valg, det var FNs, men det eneste jeg ønsket meg var et land som kunne beskytte meg, sier Qunun.

Hun sier i intervjuet at hun ønsker å rive seg løs fra overgrep og depresjon, være uavhengig, og gifte seg med den personen hun selv ønsker.

Italian Super Cup Saudi Arabia - Russia and Saudi Arabia

Reformer har gitt kvinner fra Saudi-Arabia lov til å følge sportsarrangementer, gå på kino og kjøre bil, men de er fortsatt underlagt tillatelser fra en mannlig verge.

Foto: Hassan Ammar / AP

Familien kaller henne mentalt ustabil

Hennes far er guvernør i en region i Saudi-Arabia. Han og broren reiste til Bangkok for å få henne med seg hjem igjen. Etter at Qunun dro til Canada har familien sendt ut en pressemelding der de skriver at hun er mentalt ustabil.

Myndighetene i Saudi-Arabia har kommet med en uttalelse der de beskylder andre land for å bidra til at saudiarabiske lovbrytere får mulighet til å gjøre opprør mot familiene sine

– Det føles godt å være her i Canada, sier Rahaf Mohammed al-Qunun til Reuters. Hun har planer om å ta utdanning i Canada og leve det hun kaller «et normalt liv» der.

SISTE NYTT

Siste nytt