Hopp til innhold

Telenor i India: Gi bud! Eller kast inn kortene!

Når indiske myndigheter nå fastsetter utropsprisen for mobillisenser skjer det med utgangspunkt i nasjonale behov. Telenor har lite de skulle ha sagt.

Uninor i India

Telenor slo seg i september 2009 sammen med indiske Unitech Wireless og dannet selskapet Uninor.

Foto: AMIT DAVE / Reuters

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

Den indiske korrupsjonsskandalen i tilknytning til mobiltelefonnettet blir i Norge ofte omtalt som en Telenor-sak, noe som både er misvisende og feilaktig. Telenor er riktignok blitt fanget i korrupsjonsjegernes garn siden de eier mobilselskapet Uninor, sammen med Unitech.

Dette var et av flere selskaper som i 2008 fikk kjøpt mobillisenser på billigsalg via utro tjenere i det indiske teleministeriet.

Prisen den gang var langt under det man i ettertid mener ville ha vært markedspris.

Etter at indiske myndigheter suspenderte lisensene tidligere i år, ønsker de nå å selge varen, altså telelisensene, om igjen – men denne gangen til markedspris. Den er beregnet å ligge ti ganger høyere enn for fire år siden.

Kan fort bli dyrt!

Telenor har - med betydelig hjelp fra norske myndigheter - bedrevet en aktiv lobbyvirksomhet de siste månedene.

Det er ingen tvil om at forskjellige indiske statsråder har tatt Telenors poeng om prisnivå og krav til eventuelle deltagere i budrunden. Og de er blitt gjort oppmerksomme på sin egen regjerings ønske om konkurranse i telemarkedet.

Men selv om Telenor er en gigant i Norge, og en ikke ubetydelig aktør i India, heller; så stopper det der. Indiske myndigheter er i stand til å se denne saken fra flere sider. Ikke minst er de opptatt av at de som skal kjøpe de nye lisensene skal betale det de er verdt.

Dersom Telenor finner utropsprisen for høy, så vil det etter all sannsynlighet være andre budgivere. Indiske mobilkunder vil kunne fortsette å ringe helt uavhengig av om Uninor/Telenor har konsesjon.

Tidslinje og frister

I India er det en tendens til at store avgjørelser blir utsatt. Det kan også skje denne gang, men det er lite sannsynlig.

Kongresspartiet har nemlig egeninteresse av å holde tidsplanen av helt andre årsaker. India skal om drøyt fire uker velge ny president. Mye tyder på at det vil bli Pranab Mukherjee som i dag er finansminister og en sentral mann i den kommende auksjonsprosessen rundt mobillisensene. I disse dager er statsminister Manmohan Singh i Mexico på G-20 møtet.

Når han kommer hjem på lørdag har Mukherjee én uke på seg til å fratre som finansminister og formelt lansere sitt kandidatur til presidentvervet. Med et slikt høyprofilert scenario de kommende dagene er det grunn til å tro at fastsettelsen av utropsprisen på mobillisensene vil bli sluttbehandlet så raskt som mulig.

En norsk suksesshistorie

Telenor satset katastrofalt feil da de valgte å kjøpe seg inn i Unitech, men rent bortsett fra dét har Telenors engasjement i India vært et eventyr.

I løpet av kort tid har de fått 45 millioner kunder og er nå den minste av de seks store mobiloperatørene i India.

Og høyesteretts avgjørelse i februar om å suspendere bl.a. Uninors lisenser har åpenbart ikke påvirket kundene.
Fra mars til april økte Uninor mer enn noen andre med en vekst på 2.64%.

De to store, Airtel med 183 millioner kunder og Vodaphone med 151 millioner, økte i samme måned med henholdsvis 1.11% og 0.54%. Problemet er at det er tilnærmet gratis å ringe i India. At kundene strømmer til i millionvis, betyr ikke nødvendigvis at aksjeeierne gnir seg i hendene.

For Telenor tjener fremdeles ikke penger i India. Og - dessverre: Grunnpremisset for denne gladnyheten er feil: Uansett pene kundetall så går det ikke an å se bort i fra at forretningspartneren Unitech viste seg å være særdeles dårlig lekekamerat.

SISTE NYTT

Siste nytt