Sier det var i tråd med reglene at norske soldater drepte IS-krigere

Engasjementsreglene for norske soldater i Irak åpner for at de kan drepe IS-krigere. Det sier sjefen for Telemark bataljon etter at det ble kjent at norske soldater skjøt og drepte det som trolig var en selvmordsbomber 21. september i fjor.

Terje Bruøygard, sjef for Telemarkbataljonen

Terje Bruøygard, sjef for Telemark bataljon.

Foto: NRK

Norge har i dag rundt 110 soldater i Irak, de aller fleste av dem spesialstyrker. Regjeringen bestemte nylig at de skulle bli i Irak ut 2018.

Soldatenes oppdrag er å rådgi og trene irakiske styrker, og de skal selv ikke gå i kamp.

– Vi legger til grunn det operasjonskonseptet som den internasjonale koalisjonen har utarbeidet, og der er det ingen av landene som sender sine styrker ut i kamp, sa daværende forsvarsminister Ine Eriksen Søreide 6. november 2014 om styrkenes oppdrag.

Mandag ble det likevel kjent at norske styrker i fjor skjøt mot og drepte føreren av en bil ved byen Anah.

Forsvaret offentliggjorde en video av skytingen der det tydelig gikk frem at føreren av bilen ble drept.

Soldatene fra Telemarksbataljonen hindret en bil med sprengstoff i å nå fram til irakiske regjeringsstyrker i det vestlige Irak, september 2017. Foto: Forsvaret

Dette videoklippet viser hvordan soldater fra Telemark bataljon dreper en selvmordsbomber ved byen Anah i det vestlige Irak 21. september 2017. Foto: Forsvaret

Veldig spesiell dag

Terje Bruøygard, sjef for Telemark bataljon, var til stede under skytingen som sier til NRK at det som skjedde var innenfor engasjementsreglene,

.- Vårt oppdrag er å trene og rådgi irakiske sikkerhetsstyrker på ledelsesnivå. Irakiske ledere er veldig langt fremme i striden. For at vi skal kunne rådgi, må vi være der de er, sier Bruøygard.

Han sier at fordi de er langt fremme i striden, har de norske soldatene blitt utrustet med det han kaller «robuste engasjementsregler».

– Vi kan ikke være med å rådgi hvis vi ikke kan forsvare oss selv. Det er det vi gjør denne dagen her, som er veldig spesiell. Dette skjer ikke så veldig mange dager her ute, sier han.

Var sikre nok til å skyte

Bruøygard sier at man aldri kan være helt sikker i krig, men at soldatene de har tegn de ser etter.

Videoen som nå er frigitt viser en bil som holder høy fart mot en avdeling med irakiske soldater som er i nærheten av nordmennene.

– Her var det en hjemmelaget pansret bil som kom fra IS' side av fronten og i retning av våre irakiske partnere. Der var vi så sikre at vi kunne avfyre skudd i henhold til den instruksen vi har, sier han om skytingen 21. september i fjor.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt