NRK Meny
Normal

– Folk ringer til Sør-Korea og er urolige

Den norske ambassaden i hovedstaden Seoul får engstelige telefoner fra nordmenn som har slekt og venner i Sør-Korea. Ambassdør Didrik Tønseth toner ned situasjonen, og vil ikke overdramatisere.

Angrepet mot grenseøya preger sør-koreansk TV

Angrepene mot grenseøya Yeonpyeong preger nyhetssendingene i Sør-Korea, og at hendelsene omtales i Norge gjør at slektninger her hjemme blir engstelige kan ambassaden fortelle.

Foto: TRUTH LEEM / Reuters

I formiddagstimene lokal tid i dag angrep nord-koreanske styrker den omstridte sørkorekanske øya Yeonpyeong, nær grensen mellom Nord- og Sør-Korea.

Røyksyler sees fra grenseøya Yeonpyeong, Sør-Korea

Flere store røyksøyler kunne sees fra øya der mange hus var satt i brann av granatnedslagene.

Foto: Ap

Ifølge sørkoreanske medier skal minst 200 granater fra Nord-Korea ha truffet øya, og så langt er det meldt om to drepte og 13 sårede soldater. I tillegg skal minst tre sivile være såret.

Les også: Nord-Korea angrep sørkoreansk øy

Granatangrepene ble raskt besvart fra Sør-Korea, og det var over en periode sporadiske skuddvekslinger mellom de to landene ved den omstridte øya.

– Sørkoreanske styrker skjøt tilbake i selvforsvar umiddelbart, heter det i en uttalelse fra sørkoreanske myndigheter.

Sør-Korea skal også ha sendt ut jagerfly til øya.

Preger nyhetsbildet

I Sør-Koreas hovedstad merkes sammenstøtene ved grensen mest gjennom mediene. Norges ambassadør Didrik Tønseth forteller at de på sine kontorer ser hvordan tv-kanalene topper alle sine nyhetssendinger med bilder fra angrepene.

– Vi sitter nå og ser på bilder fra øya hvor det tidligere i dag falt granater skutt ut fra Nord-Korea. Vi ser bilder av røyk som stiger opp, og det virker jo dramatisk, sier Tønseth på telefon til NRK.

Didrik Tønseth

Ambassadør Didrik Tønseth forteller at ambassaden i Seoul får telefoner fra engstelige slektninger i Norge.

Foto: Den norske ambassaden i Seoul, Sør-Korea

Tønseth forklarer at selv om tv-bildene kan virke dramatiske trenger ikke situasjonen mellom landene å ha blitt så veldig mye mer dramatisk. Slik de fra ambassaden ser det er det snakk om én enkeltepisode av mange i en spent situasjon.

– Det er klart det er alvorlig, men vi skal likevel ikke overdramatisere det. Det som nå skjer er i et omstridt område der det er uenigheter om grensene i havet. I 2002 var et også skuddsvekslinger der mange soldater på begge sider omkom, og i fjor var det nye skuddvekslinger. Det som er anderledes denne gangen er at skytingen foregår mot land, sier ambassdøren som selv var i Nord-Korea i forrige uke.

Han forteller likevel at de får en del telefoner fra engstelige nordmenn som har slekt eller venner på den koreanske halvøya.

– De hjemme i Norge reagerer sterkest

For ambassaden har i dag fått en del telefoner fra personer som er redd for sine som oppholder seg i Sør-Korea.

– De som reagerer sterkest er nordmenn som har familie i Sør-Korea. De ringer oss fra Norge og er urolige, sier Tønseth.

Ambassadøren forteller at slike episoder etterhvert har blitt en del av hverdagen for de som til daglig bor i Sør-Korea. De er derfor forberedt på at slike ting kan skje, og denne gangen er nå inntrykket at det tross mye dramatikk i mediene nok kommer til å dabbe av.

– Nordmenn som bor i Korea tar nok dette mer rolig, og ambassaden har ingen planer om å sette i gang noen evakuering eller andre tiltak. Det eneste vi gjør er å legge ut informasjon på våre hjemmesider, sier Tønseth og henviser til en melding de har lagt ut til nordmenn i Korea på sine nettsider.

Les også: - En krig vil være slutten på regimet i Nord-Korea

Den norske ambassaden i Sør-Korea tror ikke det er grunn til tro at denne episoden vil ha konsekvenser i militær forstand utover denne begrensede skuddvekslingen. Dette til tross for at det nå er ekstra spent mellom de to landene.

– Det er jo en opptrapping av konflikten på halvøya, og det har det vært de siste årene. Dette har gått i bølgedaler helt siden Korea-krigen for 60 år siden, sier Tønseth.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt