NRK Meny
Normal

Norsk student i Tel Aviv: – Hørtes ut som en eksplosjon

Kaia Tetlie som studerer i Tel Aviv var på kafé da flysirenene begynte å ule i den israelske byen. Like etter hørte hun noe som lignet en eksplosjon.

Kveld i Tel Aviv og Kaia Tetlie

Tel Aviv var målet for flere raketter fra Gaza. I byen bor den norske studenten Kaia Tetlie.

Foto: AP / Privat

Torsdag ble byen Tel Aviv på kysten av Israel angrepet for første gang siden Golfkrigen i 1991.

Les mer: Første rakettangrep mot Tel Aviv siden Golfkrigen

Rakettene ble avfyrt fra Gazastripen, og ifølge offisielt hold traff ingen av rakettene befolket område.

Norske Kaia Tetlie studerer til en mastergrad i statsvitenskap ved et universitet i byen, og merket selv angrepene.

– Jeg satt på en kafé og leste om alt som skjer. Plutselig hørte jeg en sirene som gikk av, og det kom overraskende på. Det gjorde det hele mer virkelig, sier Tetlie til NRK.

At flysirenene gikk av tok folk i området med fatning. Tetlie forteller at folk stort sett var rolig, men at en del folk som befant seg utendørs, blant annet på uteserveringen, trakk inn i hus.

– Hørte noe som virket som en eksplosjon

– Vi stod inne en liten stund og lurte på hva som foregikk. Så hørte jeg noe som for meg virket som en eksplosjon, sier Tetlie.

Hun skjønte fortsatt ikke helt hva som hadde skjedd, og hvor det eventuelt hadde eksplodert. Etter en liten stund sluttet sirenene å ule, og hun reiste hjem til en leilighet som er i en kjeller i et bygg.

Sirener om luftangrep i Tel Aviv

VIDEO: Hør sirenene som varsler om mulige luftangrep i Tel Aviv.

– Jeg reiste hjem til leiligheten min, og sjekket nettavisene for å finne ut hva som egentlig hadde skjedd. Der er den offisielle versjonen at rakettene ikke traff. Noen sier at de traff havet, og det siste fra politiet her er at den traff i åpne områder, sier Tetlie.

– Plutselig veldig mye nærmere

Masterstudenten beskriver Tel Aviv som en boble i Israel der man vanligvis ikke merker så mye til urolighetene.

Kaia Tetlie

Studenten Kaia Tetlie satt på kafé da flysirenene begynte å ule i Tel Aviv.

Foto: Privat

– Jeg synes det har vært helt grusomt det som skjer både sør i Israel og i Gaza. Det er likevel veldig lite jeg føler jeg kan gjøre her fra Tel Aviv, og fram til nå har vi ikke merket så mye til det, sier Tetlie.

Det vanlige er å få med seg en spent situasjon gjennom media.

– Men nå er jeg plutselig veldig mye nærmere. Det er på et vis både ubehagelig og litt skummelt. Likevel må jeg bare se det an, forteller Tetlie.

Israelere omtaler det som «det beste forsvar»

Mange er opptatte av situasjonen over hele Israel, også i Tel Aviv som er en by med 400 000 innbyggere. Byen regnes ofte som landets kommersielle sentrum og er den andre største i innbyggertall.

Tetlie har snakket med både lokale og studenter.

– Israelere jeg snakker med sier at «Angrep er det beste selvforsvar». Selv vet jeg ikke helt. Jeg er ganske mye mer skeptisk til akkurat det. Det kan nok etter min mening gjøre vondt verre, forteller hun.

Slik hun oppfatter det er det et veldig sterkt budskap fra myndighetene om at dette gjøres i selvforsvar etter mange rakettangrep mot det sørlige Israel. Hun har hørt sirenene og forstår godt at trusselen fra rakettene kan være vanskelig.

– Selv merker jeg hvor ubehagelig det er å høre luftsirenene. Det må være veldig fælt for de som bor i det sørlige Israel der det har truffet veldig mange raketter de siste ukene og dagene, sier Kaia Tetlie.

Hun forteller at hun går på et internasjonalt studie med studenter fra mange land. Der er meningene mer delte om hvem som har ansvaret, og hva man kan gjøre med den spente situasjonen.

Noen er også mer bekymret for å være så tett på krigshandlingene.

– En klassekamerat fra Ungarn vurderer å bare dra hjem når dette skjer. Selv tenker jeg at jeg ser det litt an i de nærmeste dagene, sier Tetlie.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt