Tekstilarbeidere dømt etter streik i Kambodsja

25 personer knyttet til tekstilbransjen i Kambodsja er blitt dømt for vold og ødeleggelse av eiendom etter en streik i vinter.

Angrep på en tekstilarbeider i Phnom Penh, Kambodsja

Dette bildet er tatt under en streik i november, da tekstilarbeidere i Kambodsja ble angrepet av politiet. I dag er 25 av tekstilarbeiderne dømt etter streiken.

Foto: Ap

Flere tusen tekstilarbeidere demonstrerte og var ute i streik i januar og februar ved flere fabrikker i utkanten av hovedstaden Phnom Penh.

Kravet var høyere minstelønn for arbeiderne som hovedsakelig syr klær til vestlige forbrukere gjennom kjeder som H & M og Gap.

Fredag ble 25 personer, blant dem kjente fagforeningsledere, dømt av en dommer i Phnom Penh for vold og ødeleggelse av eiendom. De fleste straffene var på fire og et halvt år i fengsel.

Minst fire demonstranter ble drept da politiet åpnet ild mot de streikende under konflikten. Rettighetsgrupper har kritisert myndighetene i landet for behandlingen av dem som nå er dømt.

650.000 kambodsjanere arbeider i tekstilindustrien

Tekstilnæringen er Kambodsjas viktigste. Rundt 650.000 kambodsjanere arbeider i fabrikker som produserer klær og sko for stormerker som Puma, Nike og Gap og H&M. Den svenske kleskjeden er blant de største kjøperne av klær i Kambodsja.

Næringen sørger for en betydelig andel av landets inntekter, men i takt med at den har vokst seg større og mer betydningsfull, har arbeidernes krav økt, godt hjulpet av internasjonale organisasjoner som har avslørt svært kritikkverdige forhold der som andre steder.

Organisasjonene kritiserer de vestlige storselskapene for å utnytte arbeidere i fattige land med dårlig lovverk og svak fagorganisering for selv å få størst mulig lønnsomhet.

Streikende tekstilarbeidere i Phnom Penh

Politi åpnet ild mot streikende tekstilarbeidere i utkanten av Phnom Penh i Kambodsja januar. Først ble det skutt varselsskudd i lufta, og deretter skal politiet ha skutt direkte mot de strekende,

Foto: TANG CHHIN SOTHY / Afp

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt