Teknologigiganter fjerner innhold fra omstridt radiovert

Apple, Facebook, Youtube og Spotify har fjernet Alex Jones' innlegg, videoer og podkaster. De mener han har brutt med deres standarder.

Alex Jones

Søndag fjernet Apple fem av seks Infowars-podkaster på Apples podkast-app. Bildet er av skaper Alex Jones.

Foto: Lucas Jackson / Reuters

Jones, som beskrives som en av nettets aller mest beryktede konspirasjonsteoretikere, har havnet midt i debatten om hva slags ansvar nettgigantene har for innholdet på sidene deres. Siden Jones grunnla Inforwars i 1999, har han skaffet seg et stort publikum.

At Apple, Facebook, Youtube og Spotify nå har fjernet innhold som Jones har lagt ut, beskrives av The New York Times og flere andre amerikanske medier, som selskapenes mest aggressive tiltak for å bekjempe feilinformasjon på nettet.

Søndag fjernet Apple fem av seks Infowars-podkaster på Apples podkast-app.

– Apple tolererer ikke hatytringer, og vi har klare retningslinjer som skapere og utviklere må følge for å sikre at vi tilbyr trygge omgivelser for alle våre brukere, skriver Apple i en uttalelse til Washington Post.

Facebook, Spotify og Youtube fjernet noe Infowars-innhold, men mandag iverksatte de strengere tiltak.

Utestengt

Facebook har fjernet fire sider som Jones har laget. Én av Facebook-sidene har mer enn 1,7 millioner følgere. Jones har også blitt blokkert fra nettstedet i 30 dager. Facebook begrunner i et blogginnlegg dette med at Facebooks reglement er brutt ved at det på noen av sidene er innlegg som forherliger vold, og det er innlegg med hatytringer.

Infowars
Foto: Tamir Kalifa / AP

Youtube har lagt ned kanalen til Jones, som hadde over 2,4 millioner abonnenter og flere milliarder visninger.

I flere tekstmeldinger til Washington Post kaller Jones selv det som har skjedd de siste dagene for «motangrep på den globale oppvåkningen».

Saksøkt av Sandy Hook-pårørende

Ifølge avisa anklager han Apple og Google for å samarbeide med den kinesiske regjeringen, og mediehus, Demokratene og de etablerte delene av Det republikanske partiet, for å spre feilinformasjon om meningene hans og frata han steder hvor han kan spre sitt budskap.

Jones har den siste tiden fått massiv kritikk etter å ha hevdet at skoleskytingen på barneskolen Sandy Hook i Connecticut i 2012, var en «forseggjort bløff». Han har også anklaget de pårørende etter skytingen for å feire sine familiemedlemmers dødsfall.

20 elever og seks ansatte ble skutt og drept i skytingenl. Radioverten har ifølge CNN blitt saksøkt av seks av familiene til barna som ble drept i skytingen.

I søksmålet står det:

– Jones står i foran i en gruppe som har jobbet for å skape og spre utrolige, falske fortellinger om Sandy Hook-skytingen og ofrene etter skytingen, og for å fremme denne trakasseringen.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt

Øst-Sibir: Ufattelige mengder is etter underkjølt regn

MOSKVA (NRK): Verdens lengste hengebro er stengt fordi den er dekket med flere centimeter tykk is. I Vladivostok i Øst-Sibir er det fullt kaos etter at regionen ble rammet av uvær og underkjølt regn.

Frykter skogbranner etter rekordvarm november

40 prosent av øya Fraser Island i Australia, som står på Unescos verdensarvliste, er ødelagt av en skogbrann. Samtidig nærmer landet seg varmerekorder.