NRK Meny
Normal

Teheran: 400 døde av forurensing på tre uker

412 personer har dødd på grunn av luftforurensing i Irans hovedstad Teheran de siste tre ukene. Barnehager og skoler er stengt, og myndighetene beklager overfor turistene.

Smog i Teheran

Konsentrasjonen av helsefarlige partikler har nådd nye høyder i Teheran de siste ukene.

Foto: ATTA KENARE / Afp

Et tykt teppe av smog la seg over Teheran søndag og tvang mange av byens 14 millioner innbyggere til å holde seg innendørs.

Smog i Teheran

Mange av Teherans innbyggere holder seg innendørs. Andre tar på seg ansiktsmasker når de skal ut.

Foto: Vahid Salemi / Ap

Luftforurensingen ble målt til 156 på luftkvalitetsindeksen der verdier på over 150 regnes som helsefarlig. På enkelte steder var verdiene oppe i rekordhøye 167.

I løpet av de siste 23 dagene har 412 personer omkommet som følge av luftforurensingen, sier byrådsmedlemmet Habib Kashani til nyhetsbyrået IRNA.

Nå er barnehager og barneskoler stengt, og myndighetene har innført strenge restriksjoner på biltrafikken.

Ambulanser står vakt i de travleste og skitneste områdene av byen for å være i beredskap dersom barn, eldre og syke skulle få problemer.

Turistnæringen beklager

Reiselivsnæringen har kommet med en unnskyldning til turister som har besøkt Teheran de siste dagene.

– Vi håper gjestfriheten vår visker ut det grå bildet de har fått av Teherans vakre attraksjoner, sier turistsjef Rajab Ali Khosroabadi til nyhetsbyrået ISNA.

Smog i Teheran

Teheran rammes av kraftig luftforurensing hver høst.

Foto: ATTA KENARE / Afp

Teheran sliter med luftforurensing hver høst når temperaturen synker i bykjernen og holdes nede av et lag med varmere luft. Ifølge statlige medier har iranske meteorologer spådd gunstigere værforhold med mer vind i løpet av dagen.

– Siden ingen gjør noe, blir problemet verre hvert år. Regjeringen bør forby gamle biler og forbedre offentlig transport, sier studenten Zeynab Nazari til nyhetsbyrået AFP.

Søndag tok Teherans ordfører Mohammad Bagher Ghalibaf T-banen til jobb for å oppfordre innbyggerne til å bruke offentlig transport.

Irans helsedepartement har tidligere anslått at luftforurensing fører til at 4500 mennesker dør for tidlig i Teheran. På landsbasis er tallet 80.000.

Trafikk i Teheran

Den iranske avisen Ebtekar anslår at det er rundt 1,25 millioner utdaterte biler på veiene i Teheran.

Foto: RAHEB HOMAVANDI / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt