Hopp til innhold

Tegnell kritiserer norske reiseråd: Forvirrende

Anders Tegnell sier Norge håndterer reglene svært ulikt Sverige, der de forsøker å holde på samme linje så mye som mulig. Samtidig viser e-poster frustrasjon på svensk side over hvordan Norge har håndtert pandemien.

Anders Tegnell statsepidemiolog i den svenske Folkhälsomyndigheten.

Statsepidemiolog i den svenske Folkhälsomyndigheten Anders Tegnell kritiserer Norges skiftende korona-merking av svenske regioner.

Foto: Naina Helén Jåma / TT NYHETSBYRÅN

Tegnell kritiserer land i Europa som ofte har endret sine reiseråd, blant dem Storbritannia og Norge. Han er opptatt av at Norge åpnet sin grense mot Värmland 24 juli uten karanteneplikt, men at Värmland nå er rødt igjen.

Også flere andre svenske regioner ble onsdag ettermiddag «rødlistet» av norske myndigheter.

– Det er bedre å ha holdbare restriksjoner på et nivå man kan holde på over lengre tid enn å øke og minske dem ofte. Det blir komplisert og forvirrende, sier han til Dagens Nyheter

– Må tenke seg om

Tegnell frykter at folks vilje til følge rådene blir mindre når de skifter ofte.

– Forståelse for forandring avhenger av hvor godt det blir kommunisert. Dette er jo slett ikke den modellen vi har satset på i Sverige. Her forsøker vi å holde samme linje så mye som mulig, sier statsepidemiologen i den svenske Folkhälsomyndigheten.

Charlottenberg, Sverige 20200725.

Nordmenn som har vært i Charlottenberg i Värmland 25. juli venter ved grensen til Norge. Nå er Värmland rød region igjen.

Foto: Annika Byrde / Annika Byrde

Men Anders Tegnell er bekymret for økt spredningen av koronaviruset i Europa. Han oppfordrer svensker som har vært i utlandet eller i områder i Sverige med høy spredning av viruset, til å arbeide hjemmefra noen dager for å redusere risikoen for å smitte andre.

– Man skal tenke seg om en ekstra gang når man har vært ute og reist, sa han på sin pressekonferanse tirsdag.

Flere e-poster offentliggjort

Flere samtaler mellom Tegnell, Johan Giesecke og folkehelseinstituttet ble i går offentliggjort av den svenske avisen Expressen. Avisen skriver om hva slags innflytelse den 70 år gamle svenske legen og professoren, Giesecke, har hatt på beslutningene som ble tatt i landet.

Sverige har fått kritikk for å ha valgt en koronastrategi med færre restriksjoner enn de fleste andre land. Sverige har også kritisert Norge for å ha for strenge tiltak.

I nylig offentliggjorte e-poster sa Giesecke til Preben Aavitsland i FHI i mars at Norge gjør feil ved å stenge ned.

Ønsket ikke at det skulle være en konflikt

I mai hadde Frode Forland i FHI blitt intervjuet av Svenska Dagbladet. Han sendte e-post til Giesecke om dette, og var klar på at han ikke ønsker at det skal fremstilles en konflikt mellom Norge og Sverige.

– Dere kjenner jo mine synspunkt på dette, og jeg understreker også at vi får vente med å evaluere til epidemien er over, og at vi har et godt samarbeid, skrev Forland i e-posten 15. mai.

Forland nevner at han ikke kan gjøre noe med overskriftene til de ulike mediene. I en ny e-post dagen etter, sier Giesecke unnskyld til Forland.

– Vet ikke om du Frode har peiling på hvor spesielt visse medier i Sverige nærmest har en heksejakt på myndighetene. Det gjør oss noen ganger mer aggressive enn om vi hadde hatt en rolig debatt, skrev han i en e-post til Forland.

En uke senere kommer en annen forespørsel fra Aftenposten, der Forland kom med kritikk om tiltakene til svenskene. Tegnell får spørsmål om han vil svare på forespørselen, men takker nei fordi han er skuffet over Forland.

Han videresender e-posten til Giesecke som svarer og takker.

Økt forståelse

Sverige har hatt flere døde av sykdommen COVID-19 per innbygger enn andre land. Sverige har 571 døde per en million innbyggere mot Norges 47, ifølge Worldometers statistikk.

Men nå opplever Tegnell en større forståelse for Sveriges linje.

– Ja, synspunktene har blitt noe mer positive siden våre dødstall har gått ned så drastisk. Det er et veldig stort fokus på dødstall, sier han til Dagens Nyheter.

Han understreker at den svenske modellen ikke er så annerledes enn den de har valgt i andre land, selv om det ofte er blitt fremstilt slik.

Dette kartet må nordmenn forholde seg til nå:

Det nye europakartet fra 12.08.2020

Det nye europakartet fra 15.08.2020. Flere land og regioner er blitt røde. Grønne er blitt gule, for å advare mot unødvendige reiser

Foto: Folkehelseinstituttet / FHI

Dette kartet kan du ikke lenger stole på:

Områder som er omfattet av karantene ved innreise til Norge fra 8. august til 12. august

Dette kartet fra 8. august er allerede utdatert.

Foto: Folkehelseinstituttet / FHI

SISTE NYTT

Siste nytt