Tegnell advarer om en tredje smittebølge i Europa

Det kom en dyster melding fra Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell under lørdagens pressekonferanse.

FRYKTER EN TREDJE BØLGE: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell sier at mye tyder på at en tredje bøle er på vei i Europa.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell sier at mye tyder på at en tredje bøle er på vei i Europa.

Foto: Lars Schröder/TT / NTB

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

På slutten av 2020 har flere land i Europa hatt en nedgang i spredning av smitte og antall koronarelaterte dødsfall. Nå øker tallene igjen.

Tegnell mener det kan se ut til at det vil komme en tredje smittebølge av koronaviruset i Europa, skriver avisa Expressen.

– Mye tyder på at en ny bølge er på vei, sa Tegnell under lørdagens pressekonferanse i Sverige om koronasituasjonen.

Sverige nærmer seg grensen for hva helsetjenesten kan takle. Derfor har fem regioner i landet nå valgt å ta i bruk sine kriseplaner.

Kurvene stiger

Lørdag ble det påvist 57.725 smittetilfeller i Storbriannia. Til sammen har 2.5 millioner briter fått påvist koronaviruset og nesten 75.000 har dødd av korona.

Dette er femte dagen med økende smittetall i Storbritannia. Flere briter er innlagt på sykehusene nå enn under den første koronabølgen.

Også i Tyskland stiger smittetallene. Halvparten av alle koronadødsfallene i Tyskland var i desember. 16.718 personer døde av korona mellom 2. desember og 1. januar.

Mutasjon påvist i flere land

Det var rett før jul at den britiske statsministeren Boris Johnson informerte om at det var oppdaget en ny og mer smittsom virusvariant i Storbritannia.

Lørdag bekreftet FHI 11 nye tilfeller av den britiske mutasjonen. Hittil har dermed 14 personer i Norge fått påvist mutasjonen.

Det er anslått at den nye virusvarianten kan være 70 prosent mer smittsom enn den opprinnelige varianten, men viruset ser ikke ut til å gi mer avlorlig sykdom.

Det muterte viruset er også blitt oppdaget blant annet i Sverige, Italia og Danmark.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 02.03.2021
2 044
Smittede/uke
109
Innlagte
623
Døde
334 863
Vaksinerte

SISTE NYTT

Siste nytt