Teater-publikum gisler

Tsjetsjenske separatister hevder at de står bak gisseltakingen i et teater i Moskva. Sent onsdag kveld ble 150 av de bortimot 1000 teatergjestene satt fri. Gisseltakerne truer med å sprenge teateret i lufta.

Russisk politi utenfor teaterbygningen der væpnede menn holder teatergjester som gisler (foto: Reuters).

Gisseltakerne skal ha satt fri rundt 150 av gislene. Gislene som er satt fri er utlendinger og barn, melder russisk politi. Det var onsdag kveld ikke meldt om drepte eller sårede i teateret.

Bevæpnede menn inntok et teater i den russiske hovedstaden Moskva tidligere på kvelden. Det ble først løsnet skudd inne i bygningen. En del av gisseltakerne er utstyrt med automatvåpen. Deretter truet de væpnede gisseltakerne med å sprenge hele teateret, dersom russisk politi stormer bygningen.

Plasserte bomber

Tidligere i kveld meldte øyenvitner at gisseltakerne hadde startet med å plassere bomber inne i bygningen. Dette fortalte gisler som hadde ringt ut fra teatret, melder nyhetsbyrået AFP.

Flere bygninger i nærheten ble evakuert. Ifølge BBC er gisseltakerne tsjetsjenske opprørere. Gruppen kaller seg selvmordssoldater fra den 29. divisjonen.

En talsmann for gruppen sier at de har plassert bomber inne i teatret. En annen talsmann for gruppen sier også at de krever at det skal bli slutt på krigen, noe som knyttes til konflikten i Tsjetsjenia, melder Interfax.

- Vi er fra Tsjetsjenia, og vi vil ha slutt på krigen, fortalte en av de frigitte gislene til den russiske TV-kanalen TVS onsdag kveld.

Gruppen skal ha sprengstoffer festet til kroppen, og da de tok kontroll over teateret løsnet de skudd i luften.

Musikal

Teateret ligger i den sørøstlige delen av Moskva. Her var det er satt opp en populær musikal kalt "North East". Interfax har en av sine reportere inne i bygningen, hun var helt tilfeldig på teater da gisseltakningen startet. Reporteren som har ringt sin redaksjon, har fortalt at gruppen har skutt varselskudd opp i luften.

Russisk politi opplyste først at det kunne være så mange som 600 inne i bygningen. Noe senere meldte imidlertid nyhetsbyrået Itar-Tass at hele 700 var i bygningen da gisselaksjonen startet. Dette ble senere oppjustert til hele 1.000 mennesker.

Bekrefter

En spesialstyrke fra det russiske politiet har omringet bygningen. Moskvas sikkerhetsoffiserer har bekreftet gisseltakningen.

Interfax melder at gisseltakerne har løslatt barn og muslimer blant publikum. De lot også publikum bruke sine telefoner til å ringe ut fra teateret. Det er ikke meldt om noen sårede eller drepte.

Russlands president Vladimir Putin ble i kveld informert om hendelsen, mens han var på offisielt besøk i Europe.

Den siste krigen i Tsjetsjenia har pågått siden 1. oktober 1999. Væpnede aksjoner fra opprørerne side utenfor delrepublikken har likevel ikke forekommet ofte. Under den første krigen i Tsjetsjenia, 1994-1996, tok imidlertid en opprørsstyrke et helt sykehus og over 1.000 personer som gisler i Stavropol-regionen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt