NRK Meny
Normal

Her koster svettelukt deg jobben

JAKARTA (NRK): Ibnu Vauzi lener seg frem og lukter rutinert på armhulen foran seg. Taxiselskapet UberJEK i Jakarta ansetter nemlig bare motorsykkelsjåfører som ikke lukter svette.

Ibnu Vauzi lukter på en potensiell sjåfør

PROFESJONELL LUKTER: Jobben til Ibnu Vauzi er å sile ut dårlig kroppslukt.

Foto: Peter Svaar / NRK

– Kall meg snifferen! sier Ibnu og slår opp et stort smil.

Han mener alvor:

Å sile ut dårlig kroppslukt er faktisk jobben hans.

På en bensinstasjon øst i Jakarta står en lang kø av over 50 jobbsøkere som gjerne vil kjøre motorsykkeltaxi for det nystartede selskapet UberJEK.

Nå venter de på Ibnus dom:

– Det er klart kroppslukt er viktig. Her i Jakarta er det så varmt, og trafikken er så tett, at hvis du som kunde sitter tett inntil en sjåfør som lukter ille bakpå en motorsykkel, så er det helt forferdelig. Da bør man klage til taxiselskapet, mener han.

Spente søkere

Søkerne, de fleste godt voksne menn i 40- og 50-årene, har møtt opp med sine motorsykler. Bremser og gir på syklene skal naturligvis sjekkes, men alle vet at også nakke og armhuler skal gjennom en ganske nådeløs inspeksjon.

I kø for å få sjåførjobb i Indonesia

MÅ HOLDE SEG LUKTFRIE: Får de jobben, må de fortsatt passe på hygienen. Selskapets mobil-app lar deg gi sjåførene karakter og tilbakemelding ved dårlig kroppslukt, og de som ikke luktet godt vil risikere å miste jobben.

Foto: Peter Svaar / NRK

– Jeg er ikke bekymret, smiler 45 år gamle Adi Kasim.

– Jeg vet at jeg ikke har dårlig kroppslukt, så de kan bare sjekke. Jeg har akkurat dusjet og dessuten brukt både parfyme og talkumpulver før jeg kom hit idag, gliser han.

Et konkurransfortrinn

Adi Kasim

GODKJENT: Adi Kasim fryktet ikke lukttesten.

Foto: Peter Svaar / NRK

Indonesias hovedstad er beryktet for å ha Asias mest stillestående trafikk, og motorsykkeltaxi er ofte den eneste måten å komme seg raskt frem på.

Syklene kjører sikk-sakk gjennom bilkøene, under Jakartas stekende sol og – som oftest – over 30 varmegrader.

Å tilby kundene sjåfører som ikke lukter svette, er ifølge selskapets direktør noe som skal hjelpe UberJEK å kapre markedsandeler som utfordrer i et tøft marked:

– Vår markedsundersøkelse viste at 99% av kundene er mest opptatt av å unngå sjåfører med dårlig kroppslukt. Derfor bestemte vi oss for å holde disse testene. Det handler rett og slett om å skape en bedre kundeopplevelse, sier Aris Wahyudi til NRK.

– Men hvordan vet dere at sjåførene lukter godt også i morgen, at de ikke bare har tatt en dusj før de kommer hit?

– Det kan skje. Men på denne måten sender vi et tydelig signal om at kroppslukt er viktig for den totale kundeopplevelsen.

Sendt hjem

For Adi Kasim går den minuttlange luktprøven helt strålende. Han får et klapp på skulderen og et kryss i skjemaet, og kan snart gjøre seg klar til å frakte kunder gjennom Jakarta.

Hermawan

TOMMELEN NED: Hermawan fikk ikke jobb, men viser en galgenhumoristisk tommel opp.

Foto: Peter Svaar / NRK

Ikke alle er så heldige.

42 år gamle Hermawan får tommelen ned, og beskjed om at kroppslukten idag dessverre er for påtrengende. Vi griper fatt i ham i det han pakker sakene sine:

– Hva skal jeg si? Jeg er veldig skuffet. Jeg kommer rett fra jobb, og rakk ikke å dusje først. Det er jo helt normalt at man lukter litt etter en hel dag ute.

Men får han sjansen, vil han prøve på nytt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt