Taust fra Russland etter at frist om giftangrep gikk ut

Fristen fra den britiske regjeringen til Moskva har gått ut, men Russland har fortsatt ikke forklart seg om giftangrepet i Salisbury.

Putin

IKKE SVAR: Russland har benektet enhver befatning med saken, og har foreløpig ikke svart på Mays krav om forklaring vedrørende giftangrepet i Salisbury.

Foto: Sputnik / Reuters

Mandag ga britenes statsminister Theresa May Russland 36 timer på å forklare seg etter giftangrepet mot den tidligere dobbeltagenten Sergej Skripal. Ved midnatt gikk fristen ut.

Russland har på forhånd varslet at landet ikke vil komme noe svar med mindre Storbritannia sender over prøver av nervegiften som skal ha blitt brukt til å forgifte den russiske eks-spionen Sergej Skripal og hans datter Julia. Russland har benektet enhver befatning med saken.

– Russland vil ikke svare på Londons ultimatum før mottagelse av prøver av det kjemiske stoffet, gjentok en talsmann for den russiske ambassaden i London til nyhetsbyrået Reuters i natt.

Talsmannen sa også at eventuelle sanksjoner mot Russland vil føre til russisk motsvar. Tirsdag la den russiske ambassaden i London ut en twitter-melding med det samme budskapet.

Laster Twitter-innhold

Dermed er det uvisst hva som vil skje med forholdet mellom de to landene.

Har varslet reaksjoner

Storbritannias statsminister Theresa May mener at det er «høyst sannsynlig» at Russland står bak angrepet. Hun satte et ultimatum om at Russland måtte gi en troverdig forklaring om saken innen midnatt.

Storbritannias statsminister krever at Russland legger alle kortene på bordet etter giftangrepet
mot eks-spionen Sergej Skripal

KREVDE RUSSLAND-SVAR: Storbritannias statsminister Theresa may krevde mandag svar fra Russland i løpet av 36 timer.

Hvis ikke, har hun varslet reaksjoner, men det er fortsatt uklart hva disse går ut på.

Ifølge BBC kan det trolig være aktuelt å utvise russiske diplomater, slik Storbritannia gjorde i forbindelse med forgiftningen av Alexander Litvinenko med radioaktivt polonium i 2006.

Britiske medier nevner også frysing av pengene til rike russiske oligarker, visumforbud, boikott av fotball-VM i Russland i sommer, cyberangrep, samt å ta russiske tv-stasjoner som RT av luften i Storbritannia, som mulige sanksjoner.

Britiske militære eksperter undersøker giftdrap på Sergej Skripal

Britiske militære eksperter som er satt inn i etterforskningen arbeider iført verneutstyr i det de undersøker gjenstander som kan være knyttet til forgiftningsforsøket.

Foto: Adrian Dennis / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt