Hopp til innhold

Russiske soldater har tatt kontroll over en ny militærbase

I dag har russisk-lojale styrker tatt kontroll over tre militærbaser på Krim-halvøya.

Russisk-lojale soldater utenfor den ukrainse militærbasen i Bakhtsjisaraij

I flere uker har russisk-lojale soldater holdt vakt utenfor den ukrainske byen Bakhtsjisaraij. I dag tok de seg inn og kastet ut ukrainerne.

Foto: GENYA SAVILOV / Afp

Major Eduard Kusnarenko sier overtakelsen av den siste basen skjedde uten vold. Det dreier seg om en transportbase i Bakhtsjisaraij, omkring 30 kilometer sørvest for regionhovedstaden Simferopol.

Skjøt i luften

– Russiske styrker kom og ba oss forlate basen, noe vi gjorde. Vi vil i morgen prøve å vende tilbake til vår post, sier Kusnarenko. Totalt 15 ukrainske soldater ble drevet vekk fra basen.

De russiske styrkene skal ha skutt i luften da journalister prøvde å nærme seg inngangen.

Overtatt flere baser

Tidligere onsdag har russiske styrker blant annet tatt kontroll over den ukrainske marinens hovedkvarter i Sevastopol, og en base i Novoozerne nordvest på halvøya.

Da hovedkvarteret i Sevastopol ble angrepet, tok de russisk-lojale styrkene også sjefen for den ukrainske marinen, kontreadmiral Sergej Hajduk, til fange.

Det førte til at Ukrainas president, Oleksandr Turtsjynov, stilte et ultimatum, som ikke ble fulgt opp.

Massiv fordømmelse

Flere politiske ledere har i dag vært ute og fordømt den russiske annektering av Krim, og NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen kaller situasjonen den alvorligste i Europa siden Den kalde krigen.

– Vi ser at Russland river i stykker den internasjonale regelboka og prøver å tegne Europa-kartet på nytt. Slik oppførsel bryter med alle internasjonale normer og hører ikke hjemme i det 21. århundre, sa han.

Også USA, EU og andre europeiske land har truet med å innføre nye og strengere sanksjoner mot Russland, som svarer med å true å trekke seg fra internasjonale forhandlinger.

SISTE NYTT

Siste nytt

Finland og Sverige har levert sine Nato-søknader

Finland og Sverige har overlevert sine Nato-søknader i Brussel. – Det er en god dag i en kritisk tid, sa generalsekretær Jens Stoltenberg.