Hopp til innhold

Tatoveringsbølge i Bagdad

BAGDAD (NRK): Amerikanerne har etterlatt seg et land i ruiner og en undergrunnskultur hvor tatoveringer er populært.

Tatoveringsstudio i Bagdad
Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Mann med bar overkropp

Ahmed viser frem noen av tatoveringene sine.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Ahmed river av seg T-skjorta. Jeg treffer ham og kameraten Haider på en kafé i bydelen Karada, en middelklassebydel som ligger der elven Tigris gjør en sving. Det er varmt og klamt inne på kafeen. Men det er ikke derfor han tar av seg klærne. Han gjør det for å vise fram overkroppen sin. Den er full av tatoveringer.

– Det er kroppskunst. Det er vakkert. Dette er ikke gammeldags, det er moderne. Det er kunst. Jeg liker dette. Jeg bryr meg ikke om hva andre kaller det, sier han

Han og Haider kommer opprinnelige fra Kut, lenger sør. De er studenter i Bagdad og som studenter i hovedstaden kan de ta seg friheter de ikke vil kunnet gjøre i hjembyen som ligger på den langt mer konservative landsbygda. De trives godt med livet sitt i Bagdad.

Men guttene er preget av utryggheten som hersker i Irak nå. De ser ikke ut til å bry seg særlig om at det med jevne mellomrom går av bilbomber, men IS framrykking mot hovedstaden i høst satt ett støkk i alle innbyggerne her. Det gjorde at spenningen nok en gang økte mellom byens nå dominerende sjiamuslimer og den sunni-muslimske minoriteten.

Haider og Ali er begge sjiamuslimer. Blant abstrakte mønster og bilder av damer, finnes også så to ansikter på kroppen til Haider. Den ene er Imam Ali, mannen som sjia-muslimene mener var profeten Mohammeds rettmessige etterfølger.

«Jeg elsker troen jeg har på Imam Ali og jeg tok en tatovering av ham og en av hans sønn Abbas.»

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tatovering på hårete bryst

Haider viser frem tatoveringen av Iman Ali som han har på overkroppen.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Lærte å tatovere av amerikanerne

Like ved kafeen ligger et tatoveringsstudio. Det drives av en kort fyr med amerikanske aksent. Han har tatt kunstnernavnet Dante, som han også brukte da han var tolk for de amerikanske styrkene her.

Tatoveringsartisten Dante i aksjon.

Tatoveringsartisten Dante i aksjon.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Det var av dem han lærte tatoveringskunsten. Han forteller at mange tar sjia-muslimske tatoveringer nå, det kan for eksempel være Imam Ali eller hans sverd, Sulfikar.

– De tror at sterke menn vil hjelpe dem og være med dem i kampen, sier han.

Han tatoverer det kundene ber om, og sier at alle slags tatoveringer har blitt populært blant unge

– Det kommer mange hit, både jenter og gutter, gamle og unge, sier han uten at vi så noen kvinnelig innslag i ettermiddagstimene vi tilbrakte der, med unntak av overarmen til Haider.

«Jeg elsker jenta mi, så jeg har tatovert henne også.»

SISTE NYTT

Siste nytt