Hopp til innhold

Tårn av hodeskaller funnet i Mexico

Funn av nye seksjoner av et gigantisk hodeskalletårn i Mexico inneholder 119 hodeskaller av både menn, kvinner og barn.

Hodeskaller i Mexico

Bildet viser en del av et aztekisk tårn av hodeskaller.

Foto: INAH / Reuters

Arkeologer har funnet nye seksjoner av et aztekisk tårn av hodeskaller som kan dateres tilbake til 1400-tallet under sentrum av Mexico by.

119 «nye» hodeskaller fra menn, kvinner og barn er funnet, ifølge det nasjonale instituttet for antropologi og historie. Oppdagelsen ble gjort i mars, skriver The Guardian.

Den sylindriske strukturen er funnet ved aztekertemplet Templo Mayor, «Det store templet», som var et av aztekernes viktigste templer.

Det tjente en viktig funksjon i feiringen av offentlige ritualer i Tenochtitlan, det som nå er Mexico by.

650 hodeskaller ble først oppdaget i 2017, og arkeologene tror hodeskalletårnet utgjør en del av det såkalte Huey Tzompantli, en gigantisk tzompantli som skremte spanjolene da de erobret byen under Hernán Cortés i 1521. Templet ble samme år ødelagt av spanjolene.

Skallehylle

Tzompantli er et langt trestativ som ble benyttet for utstilling av hodeskaller. Dette var vanlig i mesoamerikanske samfunn, og hodeskallene stammet fra krigsfanger og menneskeofringer.

Foto: Illustrasjon: Wikimedia Commons
Hodeskaller i Mexico

Hodeskalletårnet Huey Tzompantli er omtrent fem meter i diameter.

Foto: INAH / Reuters

Kvinner og barn ble ofret

– Templo Mayor fortsetter å overraske oss, og det dette er uten tvil et av de mest imponerende arkeologiske funnene de siste årene i Mexico, sier den meksikanske kulturministeren Alejandra Frausto.

Arkeologene har identifisert tre byggefaser av tårnet, som dateres til mellom 1486 og 1502.

De forventet å finne hodeskallene til unge, mannlige krigere, men mange av hodeskallene stammer også fra kvinner og barn.

– Selv om vi ikke kan si hvor mange av dem som var krigere, var det kanskje noen som var fanger som ble brukt i ofringsseremonier, sier arkeolog Raul Barrera.

Det var anleggsarbeidere som skulle bygge tunnelbaner på 70-tallet som kom over en stor aztekisk pyramide, el Templo Mayor, som ble demontert og bygget opp igjen på hovedtorget i Mexico City.

Hodeskaller i Mexico
Foto: INAH / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt

Skudd og brann ved Frankrikes ambassade i Burkina Faso

Det er blitt avfyrt skudd ved den franske ambassaden i Burkina Fasos hovedstad, Ouagadougou, etter militærkuppet i landet.