NRK Meny
Normal

Tårer, blomster og en knust lekepistol

PARIS (NRK): En gutt i fireårsalderen går bort til det stadig voksende blomsterhavet utenfor lokalene til Charlie Hebdo. Han legger lekepistolen sin på bakken - og knuser den.

Sorg i Paris
Foto: Kristian Aanensen/Peter Dejong/Kenzo Tribouillard / NRK/AP/AFP

Den symbolske handlingen forteller litt om det folket i Frankrike nå går gjennom. I et land hvor frihetstanken står sterkt, så har angrepet på ytringsfriheten og sikkerheten blitt vanskelig å forstå. Spesielt for de små barna.

– De forstod ikke hva som skjedde. De så politi og ambulanser fra vinduet, men de er så små. Vi prøver å fortelle hva som har skjedd, men det er vanskelig å forklare, sier Magali Lafourcade.

– Utrolig å se hvordan folk reagerer

Hun har kommet til lokalene til Charlie Hebdo, bare et steinkast fra sitt eget hjem. Sammen med sønnen på fire år er hun til stede for å minnes de døde, og for å prøve å forstå hva som faktisk har skjedd. Hennes to sønner var begge hjemme med barnepiken da terrorangrepet mot Charlie Hebdo holdt på.

– Det var et sjokk. Jeg innså først ikke at det var såpass nær hjemmet mitt. Når jeg går forbi nå er det helt utrolig å se hvor mange som kommer hit, hva de skriver, og hvordan de mange ulike samfunnsgruppene står sammen, sier Lafourcade.

Hun er glad for måten franskmenn flest har respondert på terrorangrepene, og håper det hele vedvarer.

– Akkurat nå oppfører folk seg bra. Ingen legger skylden på det muslimske samfunnet, og akkurat nå oppfører folk seg bra, og jeg håper det vil fortsette slik, sier Lafourcade.

Venter hundretusener til markering søndag

I morgen er det ventet at flere hundre tusen mennesker vil delta i en minnemarkering i Paris, der også statsledere fra flere europeiske land kommer til å delta. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende er også ventet å delta.

500 ekstra soldater vil bli utplassert i Paris for å ivareta sikkerheten i byen. Innenriksminister Bernard Cazeneuve lover at sikkerheten vil bli opprettholdt på høyeste nivå.

Også i dag er det markeringer over hele Frankrike. I Pau, sør i landet, deltok minst 30.000 i en stille marsj, og 22.000 var samlet til en markering i Orleans, sørvest i Paris. Det skriver nyhetsbyrået AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt