Tåregass og steinkasting på Champs-Élysées

PARIS/OSLO (NRK): Antallet arresterte og skadde demonstranter stiger i Paris etter voldsomme sammenstøt mellom aktivister i gule vester og politiet.

Minst 94 personer er skadd og over 220 pågrepet i sammenstøt mellom demonstranter og politi i Paris lørdag.

Paradegaten Champs-Élysées i Paris er stengt for biltrafikk på grunn av heftige demonstrasjoner. Steinkastende aksjonister blir møtt med applaus.

En stor sky av tåregass dekker det kjente monumentet Triumfbuen i paradegaten i Paris lørdag ettermiddag.

De som kaster steiner mot politiet på Champs-Élysées blir møtt av applaus fra frammøtte tilskuere, skriver nyhetsbyrået Associated Press (Ap).

Noen av aksjonistene setter opp barrikader i gaten som er sperret for vanlig trafikk.

For tredje uke på rad protesterer store folkemengder mot økte bensinpriser og skatter.

TOPSHOT-FRANCE-SOCIAL-POLITICS-ENVIRONMENT-OIL-DEMO

Se bildene fra lørdagens demonstrasjoner i Paris

Foto: LUCAS BARIOULET / AFP
For tredje helg på rad har demonstranter som protesterer mot høyere drivstoffavgift, de såkalte «gule vestene», inntatt gatene i Paris. Flere titalls personer er pågrepet.

Antallet arresterte stiger

Statsminister Édouard Philippe sa tidlig lørdag at 107 personer er arrestert. Lørdag ettermiddag besøkte han et kommandosenter for fransk politi i Paris.

Men ifølge fransk politi har antallet arresterte steget til 205 i løpet av lørdag ettermiddag. Minst 80 personer er skadd inkludert 16 politifolk.

Demonstranter NRK har snakket med i Paris sier politiet trakk seg tilbake, men kom tilbake med forsterkninger.

Europa-korrespondent Philip Lote rapporterer blant aktivister fra "gule vester".

Europa-korrespondent Philip Lote rapporterer blant aktivister fra "gule vester".

Demonstranter: – Politiet er aggressivt

Max og Manon fra Compiegne nord i Frankrike, deltar i sin første demonstrasjon i Paris. I forrige uke demonstrerte de i hjembyen.

De opplevde politiet som aggressivt. Da NRK treffer dem renner blodet fra ansiktet til Max. Manon er skremt og gråter. Etter en stund får de tørket litt av blodet. Max føler seg mindre svimmel.

– Vi søkte ly fra tåregassen ved en McDonalds, så stormet politiet. Mannen min la seg foran meg for å beskytte meg. Han fikk han batongslag i ansiktet. De slo og slo. Det er ikke normalt, sier Manon.

Max jobber som kranfører i Paris og London. I hjembyen passer Max’s bestemor på deres 4 år gamle sønn. De protesterer mot de økte levekostnadene.

– skattene, skattene. Det er for mye, sier Manon som for tiden er hjemmeværende og uten fast arbeid.

Max og Manon demonstrasjoner i Paris

Max og Manon sier politiet utøvde unødvendig vold mot dem.

Foto: Philip Lote / NRK

Macron fordømmer voldelig protester

Frankrikes president Emmanuel Macron fordømmer de voldelige demonstrasjonene i Paris og sier det vil få alvorlige konsekvenser for de ansvarlige.

– Jeg vil aldri akseptere vold, sa Macron da han kommenterte de voldsomme protestene i Paris der nærmere 100 mennesker er skadd og over 220 pågrepet.

Protestene er de mest voldelige på et tiår i Frankrike.

Borgermester i Paris, Anne Hidalgo, skriver på Twitter at hun er «indignert», «svært trist» og at volden i Paris er «uakseptabel».

Laster Twitter-innhold

Philippe sier at 36.000 personer demonstrerer lørdag rundt om i landet, om lag 5500 i Paris, ifølge det franske nyhetsbyrået AFP.

Frankrikes viseinnenriksminister, Laurent Nunez, Frankrikes innenriksminister, Christophe Castaner, hevdet tidligere lørdag at det er 200 fredelige demonstranter samt «1500 oppviglere som kom til stedet for å lage bråk».

demo Paris

Myndighetene hevder at 35.000 personer deltar i protestene landet rundt lørdag, om lag 5500 i Paris.

Foto: Lucas Barioulet / AFP

Turister: – Litt skuffet

NRK har også snakket med en del turister i Paris sentrum som sier at de er skuffet over at de kraftige demonstrasjonene og opptøyene hindrer dem fra å oppleve Paris sentrum.

– Vi er litt skuffet. Vi skulle ned Champs-Élysées og nå får vi ikke får gjort det. Men det er også litt interessant og spennende, sier Shane Connolly og Amy Finlay til NRK.

Det irske paret bor i London og tok hurtigtoget Eurostar til Paris for en natt. Nå håper de å få sett paradegaten i den franske hovedstaden i morgen.

– Vi får gjøre det i morgen i stedet. Regnet er nesten mer irriterende, sier Shane.

Shane Connolly og Amy Finlay

Shane Connolly og Amy Finlay håper å få sett Champs-Élysées i morgen.

Foto: Philip Lote / NRK

Våpen stjålet fra politiet

Frankrikes viseinnenriksminister, Laurent Nunez, sier det er «3000 oppviglere» samlet på Champs-Élysées lørdag ettermiddag.

Politiet er til stede med skjold og hjelmer og bruker tåregass og vannkanoner for å forsøke å spre folkemengden.

Viseinnenriksministeren sier det er 5000 politi i området, ifølge nyhetsbyrået Ap.

Reuters melder at de får opplyst fra representanter fra det franske politiets fellesforbund at et automatgevær har blitt stjålet fra en politibil i sentrum av Paris.

Det samme nyhetsbyrået melder også at vitner har fortalt at demonstranter satte fyr på en bygning i nærheten av Triumfbuen.

«De gule vestene» protester mot økte avgifter på drivstoff.

«De gule vestene» protester mot økte avgifter på drivstoff.

På grunn av de kraftige demonstrasjonene har den fransk stormagasinkjeden Galeries Lafayette stengt sine butikker i sentrum av Paris. Flere andre butikker har også stengt, melder Reuters.

Over 100.000 demonstrerte

Forrige lørdag ble 69 personer pågrepet og 24 skadd i sammenstøt mellom politi og demonstranter i Paris. Fem av de skadde var politifolk.

Flere titall pågripelser fant sted i demonstrasjoner andre steder i landet.

NTB skriver at ifølge franske myndigheter deltok 106.000 personer i demonstrasjonene landet rundt, blant dem 8.000 i Paris.

Over 100 personer er arrestert etter store demonstrasjoner i Paris.

Over 100 personer er arrestert etter store demonstrasjoner i Paris.

To døde

Siden protestaksjonene startet 17. november, har to personer omkommet og flere hundre er skadd, ifølge nyhetsbyrået Associated Press (Ap). Flere titalls politi er også skadd i løpet av de siste tre ukene.

Demonstrantene, iført gule vester, protesterer mot regjeringens planlagte avgiftsøkning på bensin og diesel med henholdsvis 1 cent (8 øre) og 4 cent (32 øre).

Protestene har utviklet seg til et grasrotoppgjør rettet mot president Emanuelle Macron.

SISTE NYTT

Siste nytt

Den russiske skuespilleren Julia Peresild og regissør Klim Sjipenko er trygt tilbake på jorda etter å ha gjort opptak til en film om bord i den internasjonale romstasjonen (ISS).

Her er den russiske skuespilleren trygt tilbake fra verdensrommet

Den russiske skuespilleren Julia Peresild og regissør Klim Sjipenko er trygt tilbake på jorda etter å ha gjort opptak til en film om bord i den internasjonale romstasjonen (ISS).