NRK Meny
Normal

Tåregass mot steinkastere i Kairo

Ungdommer kaster stein mot politiet som svarer med å skyte tåregassgranater ved Tahrirplassen i Kairo i forkant av varslede demonstrasjoner i ettermiddag.

Arrestasjoner i Kairo

Politi og demonstranter støtte sammen i Kairo i forkant av varslede demonstrasjoner mot president Mohamed Morsi.

Foto: Khalil Hamra / Ap

Politiet skjøt tåregassgranater etter at flere hundre demonstranter hadde pepret dem med stein.

I ettermiddag er mange tusen mennesker på vei til Tahrirplassen fra forskjellige kanter av byen. Der slutter de seg til de som har slått opp telt og oppholdt seg på plassen i flere dager.

Protesterer mot presidentfullmakter

Raseriet retter seg mot president Mohamed Morsi som har gitt seg selv mer makt, og opposisjonen har varslet store demonstrasjoner.

Les også: Menneskerettssjef bekymret for Morsis nye grep

Sammenstøtene skjer i området mellom Tahrirplassen og den amerikanske ambassaden.

Flere demonstranter har oppholdt seg på Tahrirplassen siden fredag. De har slått opp plakater på lyktestolper med slagord mot Det muslimske brorskap som Morsi representerer.

«Det muslimske brorskap stjal revolusjonen», står det på en av plakatene, på andre blir presidenten beskyldt for å tvinge befolkningen til sivil ulydighet.

Les også: Vil okkupere Tahrir-plassen

Les også: 15-åring drept i angrep mot Borskapets hovedkvarter

Advokater marsjerer i samlet flokk

Flere hundre advokater og dommere samlet seg utenfor fagforeningskontoret for å gå i samlet flokk til Tahrirplassen mens de ropte «Gå, gå» til Morsi.

Domstolene kan ikke overprøve fullmaktene som Morsi har gitt seg selv.

En rekke andre grupper samler seg i ulike deler av Kairo for å marsjere mot den planlagte demonstrasjonen på Tahrirplassen.

Deltakelsen i dagens demonstrasjon vil være en prøve på om opposisjonen fortsatt kan opprettholde presset mot Morsi. Ved 15.30-tiden i ettermiddag hadde rundt 20.000 mennesker kommet til Tahrirplassen, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Opposisjonen sier fullmaktene gir Morsi nær diktatorisk makt, mens Morsi selv sier fullmaktene er nødvendige for å beskytte revolusjonen og landets overgang til demokrati.

Les også: Morsi håpar på dialog med rettsvesenet

Tahrirplassen var sentrum for protestene som til slutt tvang president Hosni Mubarak til å gå av.

En improvisert sykestue er satt opp inne på Tahrirplassen, mens en rekke sykebiler står parkert i nærheten. Veiene inn til plassen er stengt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt