NRK Meny
Normal

103 personer arrestert etter protester i Istanbul

Tyrkisk politi brukte batonger, tåregass, vannkanoner og varselskudd mot flere hundre demonstranter som tok til gatene i Istanbul for å markere årsdagen for de store protestene i fjor.

Demonstrasjonene i fjor sommer startet som en aksjon for å redde Gezi-parken i Istanbul, men utviklet seg raskt til landsomfattende protester mot utviklingen i landet og den stadig mer konservative og autoritære statsministeren.

Tyrkiske myndigheter tok ingen sjanser og hadde stengt Gezi-parken før demonstrasjonene for ettårsmarkeringen kom i gang lørdag. Store mengder opprørspoliti og vannkanoner var tidlig på plass ved Taksim-plassen og omkringliggende områder, melder tyrkiske medier.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan advarte tidligere lørdag at politiet vil slå hardt ned på alle som bryter forbudet mot å demonstrere på Taksim-plassen. Ifølge avisen Milliyet var likevel flere hundre demonstranter samlet ved den store plassen og protesterte lørdag kveld.

Opprørspolitiet brukte batonger, tåregass, vannkanoner og varselskudd for å stoppe demonstrantene, og det kom til harde gatekamper mellom sikkerhetsstyrkene og demonstrantene. Enkelte demonstranter kastet molotovcocktails på politiet. 103 demonstranter er så langt arrestert i Istanbul, ifølge avisen Aksam.

NRK-reporter Kristina Høyer i Istanbul

NRK-reporter Kristina Høyer befinner seg noen hundre meter unna Taksim-plassen i Istanbul.

NRK-reporter: – Det brenner i halsen. Det er tåregass i lufta

NRK-reporter Kristina Høyer befinner seg bare noen hundre meter unna Taksim-plassen lørdag kveld.

– Jeg står i en bakgate som ligger omtrent 500 meter i luftlinje fra Taksim-plassen. Mennesker går nedover i gatene og søker seg vekk fra plassen, og de holder seg for munnen. Politiet har avfyrt tåregass og vannkanoner mot demonstranter, sier hun.

Hun forteller at det er et utrolig politioppbud der. Omkring 25.000 politifolk og 50 vannkanoner er utplassert i gatene for å kontrollere demonstrasjonen som markerer at det er ett år siden opprøret i Gezi-parken startet.

– Politihelikoptre henger i lufta og overvåker gatebildet. Folk går ut i gatene og holder seg for øyne og munn. Det brenner i halsen. Det er tåregass i lufta, sier hun.

Ambulanser og brannbiler var også på stedet. Det er foreløpig ikke kjent hvor mange mennesker som har pådratt seg skader etter sammenstøtene.

Demonstranter ligger på bakken etter at opprørspoliti brukte tåregass

Demonstranter ligger på bakken etter at opprørspoliti brukte tåregass for å spre demonstranter i Istanbul lørdag.

Foto: MURAD SEZER / Reuters/NTB Scanpix

Reporter ble stanset av politiet midt i en direktesending

Et reportasjeteam fra CNN ble stanset av politiet midt i en direktesending og holdt tilbake en kort stund.

– Jeg og teamet mitt ble pågrepet midt i direktesendingen. En politimann sparket meg i ryggen, sier CNN-reporteren Ivan Watson.

Istanbul-politiet benekter pågripelsen, og uttaler at Watson kun ble holdt igjen for å «sjekke identiteten» hans. Situasjonen har roet seg i Istanbul sent lørdag kveld etter at protestbevegelsen «Solidaritet på Taksim» besluttet å avslutte demonstrasjonen, ifølge avisen Radikal.

Det var også mindre demonstrasjoner i Ankara, Izmir, Adana og andre byer. Flere titalls personer har blitt pågrepet i protestene. Til tross for at det var ventet at opptil en million mennesker skulle delta i ettårsmarkeringen, var det relativt lav oppslutning om demonstrasjonene i Istanbul og andre byer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt