Tåregass mot demonstranter i Iran

Opprørspoliti har tatt i bruk tåregasss og skutt skremselsskudd for å løse opp gruppene med demonstranter i Irans hovedstad Teheran. Tidligere i dag ble universitetet omringet for å hindre studentene i å gå ut i gatene.

Demonstranter i Iran

Som følge av forbudet mot å rapporterer fra urolighetene er det lite bilder fra Teheran i dag. Dette bildet er privat, men er distribuert gjennom nyhetsbyrået AP.

Foto: Scanpix/AP

Iranerne skulle offisielt minnes tre studenter som ble drept under den tidligere sjahens regime i 1953, men det var ventet at studenter ville benytte andledningen til å gjenoppta protestene mot det omstridte valget i juni.

- Død over diktatoren

Også det iranske statlige nyhetsbyrået IRNA bekrefter i ettermiddag at det har vært sammenstøt i hovedstaden:

«Det er sammenstøt mellom politi og opprørere i området ved Teherans universitet»

Tidligere i dag ble universitetet omringet etter sammenstøtene mellom politi og demonstranter. Demonstranter utenfor ropte «død over diktatoren» og «Vær ikke redd. Vi er alle sammen», som støtte til studentene som oppholdt seg inne på universitetsområdet. Politiet svarte med batongslag og tåregass.

- Jeg så minst ti personer bli arrestert og fraktet bort i minibuss, sier et øyenvitne.

Stenger kommunikasjonsveier

- Politifolk brukte køller til å denge løs på demonstranter på en plass i sentrum av hovedstaden, forteller vitner.

Internett og mobiltelefonnettet er stengt. Utenlandske mediefolk har fått forbud mot å lage reportasjer.

Lørdag gikk kulturministeren ut og opplyste internasjonale journalister om at deres pressekort ville regnes som ugyldige i tre dager fra og med mandag, ifølge AFP.

- Hundrevis av folk fra opprørspolitiet er kommet hit. De er overalt på universitetet i Teheran og i gatene omring universitetsbygningene, fortalte et øyenvitne som ba om ikke å bli navngitt til nyhetsbyrået Reuters.

- Studenter fra Teherans universitet får ikke forlate området. De ønsket å delta på protester ved andre universitet, står det på den reformvennlige nettsiden Amirkabir.

Støtte fra Mousavi

Iranske myndigheter har forbudt utenlandske medier fra å dekke studentenes møter mandag. De har også stengt tilgangen til Internett, i det nyhetsbyrået AP kaller et forsøk på å kvele alle former for protest mot sittende president Mahmoud Ahmadinejad.

Ahmadinejad og hans tilhengere er blitt beskyldt for å ha tusket til seg seieren over opposisjonens kandidat Mir Hossein Mousavi ved presidentvalget 12. juni.

Mousavi har sagt at han støtter studentens planer om protestmarkeringer mandag.

Protestene i dag er de første på over en måned. Opposisjonen har vanskelig med å gjøre seg tydelig i Teherans gater etter at sikkerhetspoliti slo hardt ned på protestene etter valget.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt