NRK Meny
Normal

Tåregass mot demonstranter i Brasil

Kaos råder i den brasilianske VM-byen São Paulo etter at byens undergrunnsansatte har gått ut i streik etter mislykkede lønnsforhandlinger.

Demonstrasjoner i Sao Paolo

Demonstrantene satte fyr på søppel og andre gjenstander for å hemme trafikken.

Foto: NELSON ALMEIDA / Afp

São Paulo er blant byene som skal være kampvert under fotball-VM som starter på torsdag.

Transportsituasjonen i byen er derimot alt annet enn forberedt for å kunne ta imot turistene som skal innta sentrum under fotball-VM.

Ansatte ved undergrunnsbanen i São Paulo er i streik. Rundt 150 demonstranter, som støtter arbeiderne, blokkerte flere gater og satte fyr på diverse gjenstander for å hemme trafikken i São Paulo mandag formiddag.

Politiet svarte med tåregass og elektrosjokkvåpen for å bryte opp demonstrasjonene, melder nyhetsbyrået AFP.

Rammer 4,5 millioner

Den brasilianske avisen Globo har snakket med pendleren Thiago Silva (20), som forteller at han kommer til å bli minst en time forsinket.

– De får allerede godt utover 8 prosent mer i lønn. Det er en farse. Det er verste er at de hindrer de som faktisk ønsker å jobbe, sier Silva.

I flere byer har transportarbeiderne gått ut i streik for få bedre rettigheter og arbeidsvilkår.

Transportarbeiderne i byen Cuiaba ønsker også å få tilbake "el cobrador", en egen billettselger/-kontrollør på bussene. De fagorganiserte ansatte ved undergrunnsbanen gikk til streik etter at de ikke fikk gjennom kravet om en lønnsøkning på 16,5 prosent.

Selv om det er en del frustrerte passasjerer, har demonstrantene støtte fra flere grupper i befolkningen som støtter deres krav.

Streiken vil ramme om lag 4.5 millioner passasjerer daglig i byen med 20 millioner innbyggere, melder AFP.

Brasil har brukt over 11 milliarder dollar, nærmere 70 milliarder kroner, på fotballfesten, penger mange mener burde ha vært brukt på å forbedre livene til fattigfolk i Brasil, som boliger, utdanning og helse.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt